U Budimpešti svečano otvoreni „Srpski dani“

od strane | 02/10/2023 | Događaji, Samiti, Vesti iz dijaspore

(Foto: Tanjug)

  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je u Budimpešti manifestaciju „Srpski dani“ u okviru koje će u narednih mesec dana u Mađarskoj, kroz različite događaje i programe, biti predstavljeni srpska kultura, običaji, umetnost i nauka.

– Narod koji ne neguje svoju kulturu nema budućnost. A mi širimo svoju kulturu. Očuvali smo identitet i kulturu i u najtežim vremenima – poručio je Dodik.

Istakao je da je upravo Srpska pravoslavna crkva sačuvala identitet srpskog naroda i dodao da je poslednji rat napravio najveću štetu Srbima, jer u brojnim državama sada nemaju ni status nacionalne manjine, ukazavši na težak status Srba u Hrvatskoj.

– Srbi su u Federaciji BiH izloženi pritisku i problemima. Iz Sarajeva je proterano 150.000 Srba. Morali su da ostave sve drugima. Sada pokušavaju svu krivicu da svale na Srbe. Danas Srbi imaju dve srpske države – Srbiju i Republiku Srpsku. Prisutni smo u brojnim drugim državama i želim da zahvalim i predsedniku Vlade Mađarske Viktoru Orbanu. Njegova saradnja sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem otvorila je put za najbolju i istorijsku saradnju Srba i Mađara – istakao je Dodik, navodeći da je siguran da će „Srpski dani“ u Mađarskoj postati tradicija.

Ministar bez portfelja zadužen sa odnose sa dijasporom Đorđe Milićević izjavio je da samo jedinstveni, gde god živeli, možemo sačuvati srpski narod i našu maticu Srbiju.

– Drina nije granica koja razdvaja srpski narod, već kičma koja spaja Srbiju i Republiku Srpsku. Pozvivam Srbe u Mađarskoj kao i širom dijaspore i regiona da podrže naš narod na Kosovu i Metohiji i napore predsednika Aleksandra Vučića koji se bori da sačuva mir i ljudske živote u južnoj srpskoj pokrajini – poručio je ministar Milićević sa govornice.

Episkop budimski Lukijan istakao je na otvaranju da Srbi mogu računati na Republiku Srpsku i Srbiju koje pomažu svoj narod ma gde on bio, prenosi Srna.

Srpska pravoslavna Eparhija budimska donela je odluku o pokretanju manifestacije „Srpski dani“ koja će trajati ceo oktobar.

Palatu Tekelijanum, kao zadužbinu, osnovao je veliki srpski dobrotvor Sava Tekelija 1838. godine da bi se u njoj školovali siromašni đaci i studenti iz svih krajeva, a vlasnik ovog zdanja je Eparhija budimska.

U ovoj zgradi nalazi se i jedan od dva srpska đačka doma u Budimpešti, a obnova ovog zdanja završena je pre tri godine.

Manifestaciji u palati Tekelijanum pristvovali su predstavnici Srpske pravoslavne crkve, odnosno Eparhije budimske, među kojima i episkop Lukijan, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir, ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica, predsednik Samouprave Srba u Mađarskoj Vera Pejić Sutor, predstavnici institucija Mađarske, kao i brojni drugi gosti i zvanice.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Pragu počinje sa radom dopunska škola na srpskom jeziku

(Foto: MSP)  U Ambasadi Republike Srbije u Pragu, potpisivanjem i uručenjem rešenja o angažovanju honorarnog nastavnika Mirjane Jovanović počeo je zvanično rad dopunske srpske škole. Na inicijativu Ambasade Srbije u Pragu, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova...

Više...

U Temišvaru organizovana promocija srpskih proizvoda

(Foto: MSP)  U saradnji Ambasade Republike Srbije u Rumuniji i rumunskog distributera „Inter Conecter“, u Temišvaru je organizovana promocija srpskih proizvoda, koji do sada nisu bili zastupljeni na rumunskom tržištu. Shodno kontinuiranom zalaganju Ambasade na...

Više...