U Aradu otvoreno sedište Saveza Srba i Dana srpske kulture

od strane | 29/09/2023 | Događaji, Samiti, Vesti iz dijaspore

(Foto: MSP)

  Ambasador Republike Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević boravio je u Aradu povodom svečanog otvaranja novog sedišta Saveza Srba i Dana srpske kulture.

U novom objektu u Aradu, pored sedišta Saveza Srba, nalaze se i Kulturni centar, muzej „Sava Tekelija“ i biblioteka „Eustahija Arsić“.

Na svečanom otvaranju prisustvovali su čelnici županije, prefekture i grada Arada, predstavnici Srpske pravoslavne eparhije temišvarske, drugih srpskih i rumunskih institucija, nacionalnih manjina i brojni posetioci.

– Aradski Srbi mogu biti ponosni na svoje znamenite pretke poput Tekelija, Mihajlovića, Mijatovića, Arsića, Tabakovića, Aleksića i mnogih drugih koji su zadužili Arad svojim umetničkim dostignućima i zadužbinarskim vrlinama – naglasio je ambasador Tomašević.

On je istakao i da će novi prostor biti mesto susreta multietničkog i multikulturnog Arada i da je, osim za Srbe, veliki dan i za srpsko-rumunsko prijateljstvo.

Uz pomoć Muzeja Vojvodine otvorena je stalna postavka izložbe „Sava Tekelija“, autorke Milkice Popović, što je od velikog značaja za Srbe iz Arada i Rumunije. Prilikom svečanog otvaranja, prostorije su osvećene i blagoslovene molitvom od strane egzarha manastira Eparhije temišvarske Justina (Popovića) i saslužitelja, sveštenstva Eparhije temišvarske.

Dane kulture Srba u Aradu, Savez Srba u Rumuniji organizovao je uz podršku Departamana za međuetničke odnose Vlade Rumunije, Županijskog saveta Arad, u partnerstvu sa opštinom grada Pečka, Županijskom bibliotekom “Aleksandru Ksenopol“ iz Arada, Klasičnim pozorištem „Joan Slavić“ iz Arada i Županijskim kulturnim centrom Arad.

U znak priznanja za doprinos i podršku društvenim i kulturnim aktivnostima, dodeljene su zahvalnice i diplome „Sava Tekelija“ zaslužnim pojedincima.

Izvor: MSP

Preporučene vesti:

U Pragu počinje sa radom dopunska škola na srpskom jeziku

(Foto: MSP)  U Ambasadi Republike Srbije u Pragu, potpisivanjem i uručenjem rešenja o angažovanju honorarnog nastavnika Mirjane Jovanović počeo je zvanično rad dopunske srpske škole. Na inicijativu Ambasade Srbije u Pragu, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova...

Više...

U Temišvaru organizovana promocija srpskih proizvoda

(Foto: MSP)  U saradnji Ambasade Republike Srbije u Rumuniji i rumunskog distributera „Inter Conecter“, u Temišvaru je organizovana promocija srpskih proizvoda, koji do sada nisu bili zastupljeni na rumunskom tržištu. Shodno kontinuiranom zalaganju Ambasade na...

Više...