„Svetosavski bal 2023“ po prvi put u bečkoj palati Hofburg

od strane | 17/01/2023 | Događaji, Samiti, Vesti iz dijaspore

(Foto: Freepik)

  Tradicionalni bal srpske zajednice u Beču, održaće se 10. februara 2023. prvi put u prestižnoj Hofburg dvorani, među 14 najvećih bečkih balova.

Spoj istorije, kulture i tradicije, svetosavski bal predstavlja najprestižnije okupljanje srpske zajednice i istovremeno deo čuvene bečke balske sezone i svečanosti.

– Sada i zvanično možemo da potvrdimo i da vas pozovemo da ispišemo zajedno nove stranice istorije našeg bala, kada otvorimo vrata Hofburg Vienna u petak 10.02.2023. – poručili su članovi udruženja Srpski centar u Beču, organizatori bala.

Tradicija koja je započela pre 160 godina, prekinuta je zbog pandemije koja je zadesila svet, ali ove godine obnavlja se u duhu kulture i umetnosti.

Beč, kao jedini grad na svetu koji je očuvao aktivnu balsku sezonu, od novembra do februara, istovremeno je i dom velikoj populaciji srpske zajednice, kao i drugim narodima s Balkana, koji ga takođe obogaćuju svojim kulturnim nasleđem.

Upravo ovaj spoj habsburške visoke kulture i bogatog balkanskog duha, može se osetiti na Svetosavskom balu.

Ove godine, u manifestaciji će učestvovati preko 200 umetnika, uz prisustvo1500 zvanica i tako zajdno predstaviti najbolje od aktuelne srpske kulturno-umetničke scene.

Punih šest sati najkvalitetnijeg scenskog programa obeležiće Balet Narodnog pozorišta u Beogradu, simfonijski orkestar i hor Binički, Makao bend, Boris Režak, nekadašnja predstavnica Srbije na Evroviziji Bojana Stamenov, operska umetnica Đurđica Gojković i mnogi drugi.

Zahvaljujući raznovrsnom programu, na Svetosavskom balu se pleše valcer, ali i igraju naše stare gradske igre, slušaju se operske arije i afirmiše savremena pop muzika.

Zato Svetosavski bal i jeste most između tradicionalnog i modernog, evropskog i balkanskog, formalnog i razigranog.

U udruženju Srpski centar u Beču, objašnjavaju da kao i na svakom balu odeća jeste propisana i podrazumeva elegantnu pojavu zvanica i to ga čini svečanim, ali je istovremeno važno naglasiti, da su uz ispoštovan navedeni dress code, na Svetosavski bal dobrodošli svi zainteresovani gosti.

Karte za bal se mogu kupiti preko sajta www.savaball.at gde se takođe nalaze i sve informacije o samom događaju.

Preporučene vesti:

U Pragu počinje sa radom dopunska škola na srpskom jeziku

(Foto: MSP)  U Ambasadi Republike Srbije u Pragu, potpisivanjem i uručenjem rešenja o angažovanju honorarnog nastavnika Mirjane Jovanović počeo je zvanično rad dopunske srpske škole. Na inicijativu Ambasade Srbije u Pragu, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova...

Više...

U Temišvaru organizovana promocija srpskih proizvoda

(Foto: MSP)  U saradnji Ambasade Republike Srbije u Rumuniji i rumunskog distributera „Inter Conecter“, u Temišvaru je organizovana promocija srpskih proizvoda, koji do sada nisu bili zastupljeni na rumunskom tržištu. Shodno kontinuiranom zalaganju Ambasade na...

Više...