Srbija dala osam miliona dolara za novu rezidenciju u Njujorku

od strane | 12/01/2023 | Vesti iz dijaspore, Zabava

(Foto: NYpost)

  Srbija je kupila novi dom za svoju Stalnu misiju pri Ujedinjenim nacijama (UN), u gradskoj kući na Marej Hilu koji je dizajnirala arhitektonska kompanija McKim, Mead & White. U ovom domu se ranije nalazio Klub kolekcionara poštanskih markica.

Prema evidenciji gradske imovine, Srbija je ovu petospratnu rezidenciju s početka 20-og veka kupila za 7,9 miliona dolara.
Kako piše Njujork Post, rezidencija je poznata kao kuća Tomasa i Feni Klark i bila je u vlasništvu Kluba kolekcionara od 1937.

Podsetimo, nova rezidencija Stalne misije pri UN kupljena je nakon što je krajem septembra prodata nekadašnja vila u kojoj se nalazila Stalna misija pri UN Jugoslavije, za 50 miliona dolara.

Pet država naslednica bivše SFRJ – Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Srbija prodale su Titovu vilu, koju je kupila kompanija s adresom u Njujorku.

Agent kompanije Daglas Eliman rekao je da je novi vlasnik kupio značajan deo istorije Njujorka i ističe da je predsednik bivše SFRJ Josip Broz Tito imao veoma dobar ukus za nekretnine.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je u februaru prošle godine da na osnovu Aneksa B Sporazuma o sukcesiji imovine nekadašnje SFRJ u inostranstvu, Srbiji pripada nepunih 40 odsto novca od prodaje zgrade stalne misije u Njujorku.

Prema oglasu za prodaju koji je ranije objavljen, vila je sagrađena na četiri nivoa, ima dva krovna sprata, 18 soba, šest kupatila i vinski podrum. To je bila prva zgrada sa dva električna lifta, koji su još u funkciji.

Njujork Post piše da je Srbija trenutno u pregovorima da kupi još jednu zgradu, dok su se u međuvremenu zvaničnici već uselili u novu.

Izvor: Biznis.rs

Preporučene vesti:

U Pragu počinje sa radom dopunska škola na srpskom jeziku

(Foto: MSP)  U Ambasadi Republike Srbije u Pragu, potpisivanjem i uručenjem rešenja o angažovanju honorarnog nastavnika Mirjane Jovanović počeo je zvanično rad dopunske srpske škole. Na inicijativu Ambasade Srbije u Pragu, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova...

Više...

U Temišvaru organizovana promocija srpskih proizvoda

(Foto: MSP)  U saradnji Ambasade Republike Srbije u Rumuniji i rumunskog distributera „Inter Conecter“, u Temišvaru je organizovana promocija srpskih proizvoda, koji do sada nisu bili zastupljeni na rumunskom tržištu. Shodno kontinuiranom zalaganju Ambasade na...

Više...