Srbi u Švajcarskoj svečano obeležili Dan Republike Srpske

od strane | 05/02/2023 | Događaji, Samiti, Vesti iz dijaspore

(Foto: Dijaspora Dnevno)

  Povodom Dana Republike Srpske, koja ove godine obeležava 31 godinu postojanja, zavičajna udruženja iz Švajcarske organizovala su svečanu proslavu u subotu 4. februara u gradu Ditikonu (Dietikon) u Kantonu Cirih.

Obežavanje 9. januara kao najznačajnijeg datuma u istoriji Republike Srpske održano je po treći put u Gradskoj hali, a okupilo je nosioce političkog, privrednog i kulturnog života Srba iz rasejanja koji žive i rade u Švajcarskoj i okolnim zemljama.

Celodnevni program proslave sastojao se od posete hramu Uspenja Presvete Bogorodice sa zajedničkim ručkom, sastanka matice i dijaspore, akademskog dela programa proslave Dana RS, da bi se sve završilo narodnim veseljem, zaokruživši tako svečanost koju je priredila srpska dijaspora u Švajcarskoj povodom rođendana Republike Srpske.

Okupljenima se u jednom delu svečane ceremonije obratio generalni konzul Srbije u Cirihu Mihajlo Šaulić, koji je iskazao izuzetnu čast i veliko zadovoljstvo što je u prilici da prisutnima uputi nekoliko reči.

– Čestitam jubilej Republici Srpskoj. Srbija i Srpska su kucale, kucaju i kucaće istim srcem. U ovim teškim vremenima, kada smo izloženi velikim pritiscima, jedini način da dođemo do našeg zajedničkog cilja je da ostanemo ujedinjeni. Borićemo se, borili smo se i borimo se za ono što je naše. Živela Republika Srbija! Živela Republika Srpska! – poručio je generalni konzul Srbije.

Na proslavi su, između ostalih, viđeni i ministri u Vladi Republike Srpske Petar Đokić i Zlatan Klokić, ambasador BiH u Švajcarskoj Boro Bronza, gradonačelnici Banja Luke Draško Stanivuković i Bijeljine Ljubiša Petrović, kao i drugi brojni gosti iz Republike Srpske i Srbije.

Preporučene vesti:

U Pragu počinje sa radom dopunska škola na srpskom jeziku

(Foto: MSP)  U Ambasadi Republike Srbije u Pragu, potpisivanjem i uručenjem rešenja o angažovanju honorarnog nastavnika Mirjane Jovanović počeo je zvanično rad dopunske srpske škole. Na inicijativu Ambasade Srbije u Pragu, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova...

Više...

U Temišvaru organizovana promocija srpskih proizvoda

(Foto: MSP)  U saradnji Ambasade Republike Srbije u Rumuniji i rumunskog distributera „Inter Conecter“, u Temišvaru je organizovana promocija srpskih proizvoda, koji do sada nisu bili zastupljeni na rumunskom tržištu. Shodno kontinuiranom zalaganju Ambasade na...

Više...