Održan prvi koncert ansambla Ministarstva odbrane na britanskoj turneji

od strane | 04/03/2023 | Vesti iz dijaspore, Zabava

(Foto: Tanjug)

  Zajednički koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i Gudačkog orkestra grofice od Veseksa održan je u londonskom Regent holu.

Reč je o prvom od planirana dva koncerta tokom britanske turneje srpskog vojnog orkestra.

Muzičari dva renomirana ansambla ispunili su koncertni podijum veoma atraktivnom kombinacijom različitih uniformi i ukrstili melodije i ritmove muzike različitih žanrova i stilova iz svih krajeva sveta.

Nekoliko stotina posetilaca u dvorani imalo je prilike da čuje dela najvećih kompozitora klasične muzike, popularne hitove i filmsku muziku.

Koncert je otpočeo kompozicijom „Rojal Vinzdor“ Klajva Dženkinsa, a zatim su dvoranu ispunili zvuci Koncerta za dve violine i orkestar Johana Sebastijana Baha.

Solisti na violinama su bili kaplar Ketrin Dejvis i Uroš Kovandžić. Smenjivali su se, potom, zvuci Elgarove „Serenade“ za gudački orkestar, čuvene „La kumparsite“, popularne muzike iz crtanih filmova, a posebnu pažnju izazvalo je zajedničko izvođenje muzike iz repertoara Ansambla „Binički“.

Burnim aplauzima propraćena je Manjifikova „Marijana“, „Milunkin valcer“ Vladimira Tošića iz filma o Milunki Savić i „Tango“ Gorana Bregovića.

Veoma zapažene solističke nastupe na klarinetu imali su major Duško Trnavac u kompoziciji „Stranac na obali“ Akera Bilka i major Duško Stamenković u atraktivnoj „Pastirskoj baladi“ Božidara Bokija Miloševića.

Združenim orkestrom naizmenično su dirigovali potpukovnik Igor Mitrović i narednik Džon Braun.

Zadovoljna publika izmamila je „bis“, pa su muzičari zajedno izveli kolaž srpskih kompozicija „Srpski jug“ u aranžmanu Andrije Todorovića.

Sledeći koncert planiran je za 6. mart u Gardijskoj kapeli Bakingemske palate od 19 časova po lokalnom vremenu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Pragu počinje sa radom dopunska škola na srpskom jeziku

(Foto: MSP)  U Ambasadi Republike Srbije u Pragu, potpisivanjem i uručenjem rešenja o angažovanju honorarnog nastavnika Mirjane Jovanović počeo je zvanično rad dopunske srpske škole. Na inicijativu Ambasade Srbije u Pragu, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova...

Više...

U Temišvaru organizovana promocija srpskih proizvoda

(Foto: MSP)  U saradnji Ambasade Republike Srbije u Rumuniji i rumunskog distributera „Inter Conecter“, u Temišvaru je organizovana promocija srpskih proizvoda, koji do sada nisu bili zastupljeni na rumunskom tržištu. Shodno kontinuiranom zalaganju Ambasade na...

Više...