Neobična reciklaža: Japanci prave šlemove od školjki

od strane | 17/01/2023 | Vesti iz dijaspore, Zabava

(Foto: Freepik)

Japanci su dizajnirali šlem (Shellmet) koji će biti napravljen od morskih školjki i recikliranog materijala. Vođeni idejom da, ako je školjka dovoljno čvrsta da štiti svoju nežnu unutrašnjost, sigurno može da zaštiti i ljudsku glavu.

Ovaj neobični šlem nastao je u partnerstvu hemijske industrije Kouši i sela Sarufutsu, ribarske zajednice koja svake godine ima oko 40.000 tona otpadnih školjki. Iako bi mogle da se koriste u različite svrhe, najčešće ostaju godinama na gomili, šireći neprijatan miris.

Profesor sa Univerziteta u Osaki, Hiroši Ujama razvio je proces u kome se školjke kuvaju i sterilišu, zatim usitnjavaju i pretvaraju u prah kalcijum karbonata, koji se onda meša sa odbačenom plastikom samlevenom u prah. Tako dobijena „šelstik“ bioplastična masa se zatim sipa u kalupe za šlemove gde se zagreva i topi.

Nakon što se materijal ohladi i očvrsne dobija se rebrasti šlem nalik školjki, za koji autori tvrde da je oko 33 odsto jači nego što bi bio bez kalcijum karbonata. Takođe, ističu da ovaj proizvodni proces generiše približno 36 procenata manje emisija gasova staklene bašte nego kada bi se koristila samo plastika.

Šlem je namenjen uglavnom za upotrebu u ribarstvu, ali se može koristiti i u drugim situacijama u kojima je potrebna zaštita glave, a u planu je da se njegovo korišćenje isproba na proleće.

Takođe, još se čekaju bezbednosni sertifikati, ali se šlem već našao u pretprodaji, po ceni od oko 36 američkih dolara.

Izvor: Gradjevinarstvo

tagovi: japan | reciklaza | skoljke

Preporučene vesti:

U Pragu počinje sa radom dopunska škola na srpskom jeziku

(Foto: MSP)  U Ambasadi Republike Srbije u Pragu, potpisivanjem i uručenjem rešenja o angažovanju honorarnog nastavnika Mirjane Jovanović počeo je zvanično rad dopunske srpske škole. Na inicijativu Ambasade Srbije u Pragu, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova...

Više...

U Temišvaru organizovana promocija srpskih proizvoda

(Foto: MSP)  U saradnji Ambasade Republike Srbije u Rumuniji i rumunskog distributera „Inter Conecter“, u Temišvaru je organizovana promocija srpskih proizvoda, koji do sada nisu bili zastupljeni na rumunskom tržištu. Shodno kontinuiranom zalaganju Ambasade na...

Više...