Nakon 125 godina proizvodnje Mocart kugle odlaze u stečaj

od strane | 19/01/2023 | Vesti iz dijaspore, Zabava

(Foto: Freepik)

  Tiho i bez medijske halabuke, početkom decembra prošle godine, u firmi Salcburška čokolada, koja proizvodi čuvene mocart kugle doneta je odluka o otpuštanju 25 zaposlenih.

Dok ljubitelji kupuju tu čuvenu čokoladnu kuglicu sa marcipanom i kremom u sredini, malo ko od njih zna za „biznis hroniku“ ove firme, koja je pre godinu dana proglasila stečaj.

Još manje se zna za smanjenje broja zaposlenih i za namere novog vlasnika da postojeći veliki prostor na kojem se nalaze pogoni, iskoristi kao građevinsko zemljište za, na primer, stanogradnju.

Firma Salcburška čokolada, koja se nalazi u opštini Grodig, desetak kilometara od centra Salzburga, kao razlog navodi smanjeno poslovanje i prodaje usled pandemije.

Dug je dostigao 19,4 miliona evra, a 302 poverioca su prijavila potraživanja.

Fabrika je osnovana 1897. godine, a 1920. pokrenula je ručnu proizvodnju čokoladnih kugli, na osnovu originalnog recepta. Zbog potreba tržišta, ručni proces pravljenja slatkiša zamenjen je 1960. industrijskom metodom.

Za kupovinu fabrike Salzburg Schokolade u stečaju, bila je zainteresovana čuvena firma Julius Meinl koja je preko svoje konditorska grupe KEX holding, sa sedištem u Rumuniji, preuzela kompaniju.

Poveriocima je isplatila, kako su tada naveli austrijski mediji (ORF), neobično visoku kvotu – 100 odsto potraživanja.

Inače, firma Salzburg Schokolade poznata je i po novčićima (talirima) Marije Terezije, kao i po proizvodu Mirabell „Real Salzburg Mozartkugel“ koji se radi ekskluzivno za američku grupu Mondelez.

Dakle, novi vlasnik je dugove vratio, a proizvodnja je nastavljena sve do novembra prošle godine. U vreme preuzimanja, u kompaniji je radilo 140 zaposlenih, pa je menadžment odmah najavio svoje planove racionalizacije po kojima bi kompanija trebalo da ima oko 95 zaposlenih.

Izvor: Agropress

Preporučene vesti:

U Pragu počinje sa radom dopunska škola na srpskom jeziku

(Foto: MSP)  U Ambasadi Republike Srbije u Pragu, potpisivanjem i uručenjem rešenja o angažovanju honorarnog nastavnika Mirjane Jovanović počeo je zvanično rad dopunske srpske škole. Na inicijativu Ambasade Srbije u Pragu, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova...

Više...

U Temišvaru organizovana promocija srpskih proizvoda

(Foto: MSP)  U saradnji Ambasade Republike Srbije u Rumuniji i rumunskog distributera „Inter Conecter“, u Temišvaru je organizovana promocija srpskih proizvoda, koji do sada nisu bili zastupljeni na rumunskom tržištu. Shodno kontinuiranom zalaganju Ambasade na...

Više...