Nacionalni paviljon Srbije proglašen za najbolji na Sajmu trgovine u Kini

od strane | 10/10/2023 | Događaji, Samiti, Vesti iz dijaspore

(Foto: Tanjug)

  Nacionalni paviljon Republike Srbije dobio je specijalnu nagradu i time zvanično proglašen za najbolji paviljon na nedavno završenom Sajmu trgovine i investicija CIFIT 2023 u kineskom gradu Sjamenu, saopštila je Vlada Srbije.

Srbija je, uz Brazil i Katar, bila počasni gost na kineskom CIFIT-u i jedina zemlja kojoj je ova čast pripala dve godine zaredom, a prema poslednjim informacijama iz Kine naš paviljon je osvojio specijalnu nagradu u konkurenciji 5.000 paviljona.

– Paviljon naglašava upotrebu modernih materijala i visoke tehnologije, sa inovativnim dizajnom, pružajući posetiocima jedinstveno iskustvo i nezaboravni vizuelni doživljaj – poručio je stručni žiri.

Srpski paviljon je bio i među najposećenijima na Sajmu zahvaljujući rotirajućoj bini, koja je zauzimala središnji deo paviljona i samim tim izazivala najviše pažnje.

Pored toga, u našem paviljonu nalazila se i maketa budućeg BIO4 instituta, koja je prikazala budući kompleks objekata u Beogradu, a koji će kroz nekoliko godina biti centar biotehnologija ovog dela Evrope.

Republika Srbija se, pored BIO4 Kampusa, na CIFIT-u predstavila sa još tri velika projekta – izložbom Expo 2027, Inovacionim distriktom u Kragujevcu, kao i mapom investicija za održivi razvoj, koju su zajedno izradili Vlada Srbije i UNDP.

Srpsku delegaciju u Kini predvodila je potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, a činili su je i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, ministarka nauke i tehnološkog razvoja Jelena Begović i ministar telekomunikacija i informisanja Mihailo Jovanović.

Na Sajmu trgovine nastupilo je više od 100 zemalja, a sam sajam posetilo je više od 80.000 privrednika, što CIFIT čini najvećim sajmom investicija na svetu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Pragu počinje sa radom dopunska škola na srpskom jeziku

(Foto: MSP)  U Ambasadi Republike Srbije u Pragu, potpisivanjem i uručenjem rešenja o angažovanju honorarnog nastavnika Mirjane Jovanović počeo je zvanično rad dopunske srpske škole. Na inicijativu Ambasade Srbije u Pragu, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova...

Više...

U Temišvaru organizovana promocija srpskih proizvoda

(Foto: MSP)  U saradnji Ambasade Republike Srbije u Rumuniji i rumunskog distributera „Inter Conecter“, u Temišvaru je organizovana promocija srpskih proizvoda, koji do sada nisu bili zastupljeni na rumunskom tržištu. Shodno kontinuiranom zalaganju Ambasade na...

Više...