Na 59. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji učestvovaće i predsednik Srbije

od strane | 17/02/2023 | Događaji, Samiti, Vesti iz dijaspore

(Foto: Tanjug)

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u dvodnevnoj poseti Saveznoj Republici Nemačkoj, gde će učestvovati na 59. Minhenskoj konferenciji o bezbednosti (MSC), a pored njega prisustvovaće i veliki broj visokih međunarodnih zvaničnika, šefova država i vlada, ministara, kao i predstavnika međunarodnih organizacija i civilnog društva,

Tom prilikom predsednik će imati niz bilateralnih susreta sa svetskim zvaničnicima, među kojima su državni sekretar SAD Entoni Blinken, ministar spoljnih poslova UK Velike Britanije i Severne Irske Džejms Kleverli, predsednik Vlade Republike Grčke Kirjakos Micotakis, kao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Iz kabineta je saopšteno da je tokom boravka u Minhenu planiran i susret Vučića sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom i kancelarom Savezne Republike Nemačke Olafom Šolcom.

Planirano je da se ovaj skup održi u hotelu Bajerišer Hof u Minhenu, a konferencijom će predsedavati ambasador Kristof Hojsgen.

Učesnici će razgovarati o najvećim izazovima spoljne i bezbednosne politike, posebno o ratu u Ukrajini.

– Ključna tema ovogodišnje bezbednosne konferencije biće invazija Rusije na Ukrajinu, kao prekretnica u globalnoj politici i najveći evropski bezbednosni izazov, kao i ostala pitanja – saopštili su organizatori.

Neka od pitanja koja će biti u centru diskusija su i kako svet izgleda godinu dana nakon početka invazije, da li je rat preteča sveta nasilja, gde vlada nekažnjivost i zakon jačeg, te da li rat može biti katalizator za povratak međunarodnom poretku zasnovanom na pravu. Biće prilike i da se sagleda kohezija unutar NATO-a, kao i politička posvećenost međunarodnom poretku koji počiva na vladavini prava.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Pragu počinje sa radom dopunska škola na srpskom jeziku

(Foto: MSP)  U Ambasadi Republike Srbije u Pragu, potpisivanjem i uručenjem rešenja o angažovanju honorarnog nastavnika Mirjane Jovanović počeo je zvanično rad dopunske srpske škole. Na inicijativu Ambasade Srbije u Pragu, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova...

Više...

U Temišvaru organizovana promocija srpskih proizvoda

(Foto: MSP)  U saradnji Ambasade Republike Srbije u Rumuniji i rumunskog distributera „Inter Conecter“, u Temišvaru je organizovana promocija srpskih proizvoda, koji do sada nisu bili zastupljeni na rumunskom tržištu. Shodno kontinuiranom zalaganju Ambasade na...

Više...