Ministar Milićević na svečanoj Svetosavskoj akademiji u Parizu

od strane | 29/01/2023 | Vesti iz dijaspore, Zabava

(Foto: Svi Srbi u Parizu)

  U okviru dvodnevne posete Parizu, ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević obišao je Srpsku pravoslavnu crkvu i prisustvovao svečanoj Svetosavskoj akademiji koju je organizovalo udruženje “Svi Srbi u Parizu”.

Ministar je napomenuo da je snaga Srbije upravo njena dijaspora i da se treba još više raditi kako bi veze Srbije i srpske dijaspore bile sve jače i jače.

Naglasio je da je, u svim zemljama gde je boravio, srpska pravoslavna crkva ta koja sabira naše ljude i u kojoj se gube sve razlike.

Milićević je zahvalio u svoje lično ime i u ime ministarstva koje predstavlja na svemu onome što je udruženje „Svi Srbi u Parizu“ učinilo u prethodnom periodu za srpsku zajednicu u Francuskoj. Posebno je istakao humanitarne akcije koje su organizovali, kao što je pomoć za KiM, obezbeđen novac za preseljenje pravoslavnog manastira u Francuskoj, pomoć za područja koja su bila poplavljena u Srbiji i Republici Srpskoj.

Ministar je pohvalio i sajt „Svi Srbi u Parizu“, koji postoji više od decenije i koji  je jedan od najposećenijih u čitavoj srpskoj dijaspori u svetu. Kako je naveo, ovakav vid povezanosti je od velikog značaja, jer sajt sadrži korisne informacije i podatke o srpskoj kulturi i tradiciji i predstavlja primer dobre prakse, čiji je doprinos ogroman posebno što se ovim putem olakšava  organizacija za pružanje pomoći deci i odraslima koji dolaze na lečenje u Francusku.

Domaćini su upriličili svečani program i upoznali ministra sa problemima sa kojima se suočavaju daleko od svoje matice. Potom je usledila Svetosavska priredba u kojoj su se ređale recitacije sjajne dece srpske dopunske škole u Francuskoj.

– Ova deca su budućnost srpstva na ovim prostorima i oni na pravi način, kroz srpsku dopunsku školu, čuvaju jezik, tradiciju i kulturu našeg naroda daleko od Srbije – poručio je ministar iz Pariza.

Izvor: Tanjug/Svi Srbi u Parizu

Preporučene vesti:

U Pragu počinje sa radom dopunska škola na srpskom jeziku

(Foto: MSP)  U Ambasadi Republike Srbije u Pragu, potpisivanjem i uručenjem rešenja o angažovanju honorarnog nastavnika Mirjane Jovanović počeo je zvanično rad dopunske srpske škole. Na inicijativu Ambasade Srbije u Pragu, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova...

Više...

U Temišvaru organizovana promocija srpskih proizvoda

(Foto: MSP)  U saradnji Ambasade Republike Srbije u Rumuniji i rumunskog distributera „Inter Conecter“, u Temišvaru je organizovana promocija srpskih proizvoda, koji do sada nisu bili zastupljeni na rumunskom tržištu. Shodno kontinuiranom zalaganju Ambasade na...

Više...