Milićević: Narod na KiM svestan podrške i humanitarne pomoći iz dijaspore

od strane | 30/01/2023 | Događaji, Samiti, Vesti iz dijaspore

(Foto: Tanjug)

  Ministar bez portfelja za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević je tokom poslednjeg dana posete Parizu prisustvovao otvaranju „Dijaspora panela“ i tom prilikom zamolio prisutne da zajedno pošalju poruku podrške narodu na Kosovu i Metohiji, ukazavši da je narod na toj teritoriji svestan značaja podrške i humanitarne pomoći koja dolazi iz dijaspore.

Nakon ceremonije otvaranja ovog događaja koji je organizovao Savez Srba Francuske, ministar je položio vence stradalim junacima na srpskom vojničkom groblju Tije i obišao spomenik kralja Petra.

Kako je saopšteno iz kabineta ministra, pored Srba iz Francuske, panelu su prisustvovala i udruženja Srba iz Nemačke, Švajcarske i Austrije.

Milićević je naglasio da je narod KiM svestan značaja podrške i humanitarne pomoći koja dolazi iz dijaspore, da poštuje zajedničke napore u sprečavanju ulaska tzv. Kosova u UNESKO, kao i da je jasno da udaljenost nikada ne može izbriše ljubav prema otadžbini i vezu sa korenima.

– Zahvaljujući vama koji čuvate naš jezik, kulturu, običaje i tradiciju, ljudi širom sveta upoznaju Srbiju i stiču pravu sliku o srpskom narodu. Srbija nije zaboravila pomoć Francuske i svi smo i dalje ponosni na natpis “Volimo Francusku kao što je ona volela nas 1914-1918”, koji stoji na spomeniku zahvalnosti Francuskoj na beogradskom Kalemegdanu – rekao je Milićević.

Naglasio je da je pitanje dijaspore važan deo politike koju vode predsednik Srbije Aleksandar Vučić i vlada i da se pred nama nalazi novo poglavlje u saradnji sa našim građanima van matice.

– Kao što je Pariz grad svetlosti, neka i ovo naše okupljanje bude osvetljavanje novog puta dijaspore i matice, ispunjeno saradnjom, razvojem i jačanjem identiteta Srbije. Neka vaša udruženja budu centar okupljanja našeg naroda i veza sa maticom, a želim da znate da ću vam ja u tome uvek biti pouzdan partner – istakao je ministar Milićević.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Pragu počinje sa radom dopunska škola na srpskom jeziku

(Foto: MSP)  U Ambasadi Republike Srbije u Pragu, potpisivanjem i uručenjem rešenja o angažovanju honorarnog nastavnika Mirjane Jovanović počeo je zvanično rad dopunske srpske škole. Na inicijativu Ambasade Srbije u Pragu, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova...

Više...

U Temišvaru organizovana promocija srpskih proizvoda

(Foto: MSP)  U saradnji Ambasade Republike Srbije u Rumuniji i rumunskog distributera „Inter Conecter“, u Temišvaru je organizovana promocija srpskih proizvoda, koji do sada nisu bili zastupljeni na rumunskom tržištu. Shodno kontinuiranom zalaganju Ambasade na...

Više...