KUD „Nikola Tesla“ iz Lucerna organizuje februarsku zabavu

od strane | 26/01/2023 | Događaji, Kulturno umetnička društva, Vesti iz dijaspore

(Foto: KUD „Nikola Tesla“)

  Kulturno-umetničko društvo „Nikola Tesla“ iz Lucerna poziva vas na zabavu koju organizuje u subotu 4. februara u 18 sati u St. Michael, Littau.

Sve goste zabavljaće grupa „Zavičajno jato“ i folkloraši iz četiri KUD-a – „Kolo“ iz Badena, „Sveti Sava“ iz Belincone, „Zavičaj“ iz Vintertura i „Homolje“ iz Gosaua.

Organizator zabave KUD „Nikola Tesla“ iz Lucerna osnovano je 1998. u cilju očuvanja identiteta, kulture, duhovne i nacionalne pripadnosti kao i očuvanja jezika, izvornog kulturnog stvaralaštva, narodnih nošnji, pesama, tradicije i običaja srpskog naroda.

Iza sebe, ovo uspešno društvo imaju brojne nastupe širom Švajcarske, Srbije, Republike Srpske, Italije, Nemačke i Austrije. Dobitnik je velikog broja zahvalnica, nagrada i priznanja.

Ipak, kao poseban i najveći svoj uspeh, KUD „Nikola Tesla“ izdvaja zlatne plakete sa dečjih smotri folklora i odlazak izvođačkog ansambla na evropske smotre srpskog folklora dijaspore u Beogradu, Čačku i Banja Luci.

– Veoma su poznate zabave koje organizuje naše udruženje dva puta godišnje. Pored folklornih društava, na tim manifestacijama nastupaju i poznate pevačke grupe i ličnosti. U toku godine, održavaju se i manifestacije u sklopu samog društva, gde se članovi između sebe druže kao, na primer, na gril fešti početkom leta, planinaranju, klizanju na ledu ili podeli božićnih paketića – saopštavaju iz KUD-a.

Društvo danas broji 110 aktivnih članova, podeljenih u tri ansambla. Trenutno se grupa veterana pod nazivom „Optimisti“ ponovo sastavlja i počinju opet sa redovnim probama.

KUD „Nikola Tesla“ iz Lucerna ima ukupno 18 različitih koreografija na raspolaganju i uz njih veliki fond narodne nošnje iz Srbije i regiona.

Nakon mnogo godina bez svog „krova nad glavom“ i dugogodišnjih traženja odgovarajućih prostorija, članovi društva su u avgustu 2020. konačno našli svoj mali, ali odgovarajući kutak za zajedničke probe.

Preporučene vesti:

U Pragu počinje sa radom dopunska škola na srpskom jeziku

(Foto: MSP)  U Ambasadi Republike Srbije u Pragu, potpisivanjem i uručenjem rešenja o angažovanju honorarnog nastavnika Mirjane Jovanović počeo je zvanično rad dopunske srpske škole. Na inicijativu Ambasade Srbije u Pragu, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova...

Više...

U Temišvaru organizovana promocija srpskih proizvoda

(Foto: MSP)  U saradnji Ambasade Republike Srbije u Rumuniji i rumunskog distributera „Inter Conecter“, u Temišvaru je organizovana promocija srpskih proizvoda, koji do sada nisu bili zastupljeni na rumunskom tržištu. Shodno kontinuiranom zalaganju Ambasade na...

Više...