Izložba srpskog profesora otvorena u galeriji bugarskog MSP

od strane | 21/02/2023 | Vesti iz dijaspore, Zabava

(Foto: Twitter)

  U sali galerije „Misija“ Državnog kulturnog instituta pri Ministarstvu inostranih poslova Republike Bugarske, otvorena je izložba pod nazivom „Pejzaž ili unutrašnji prostor“, autora profesora Dimitrija Pecića, dekana Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu, i profesora Svetozara Benčeva, dekana Fakulteta likovnih umetnosti Nacionalne umetničke akademije.

Specijalan gost bio je ambasador Republike Srbije u Bugarskoj Željko Jović, koji je u svom pozdravnom obraćanju istakao važnost i značaj sličnih projekata, u oblasti kulture, koji nam pomažu da se dodatno povežemo.

Otvarajući izložbu, profesor Svilen Stefanov je istakao da je Pecić jedan od najistaknutijih profesora u Srbiji, koji se bavi upravo visokom štampom.

– Ono što vidite, rekao je, može vam se činiti minimalističkim, ali to je izuzetno složen i fini rad. Prema meni, u Srbiji postoji izuzetna škola u tom pogledu – ocenio je Stefanov.

Direktor Instituta, Snežana Joveva, podsetila je da je gostovanje profesora Pecića realizovano u okviru programa „Balkanski dijalozi“, koji je zamišljen tako da umetnicima iz regiona omogući da se afirmišu i komuniciraju kroz svoje stvaralaštvo.

Izložena umetnička dela tretiraju temu imaginarnog pejzaža na različite načine, kao scenu okupanu toplom svetlošću, ili kao mesto nasilnih sudara između elemenata.

Autori, koji se poznaju od ranije, prvi put izlažu zajedno, kao gest prijateljstva, razmene ideja i stvaranja zajedničkog kulturnog prostora.

Izvor: MSP

Preporučene vesti:

U Pragu počinje sa radom dopunska škola na srpskom jeziku

(Foto: MSP)  U Ambasadi Republike Srbije u Pragu, potpisivanjem i uručenjem rešenja o angažovanju honorarnog nastavnika Mirjane Jovanović počeo je zvanično rad dopunske srpske škole. Na inicijativu Ambasade Srbije u Pragu, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova...

Više...

U Temišvaru organizovana promocija srpskih proizvoda

(Foto: MSP)  U saradnji Ambasade Republike Srbije u Rumuniji i rumunskog distributera „Inter Conecter“, u Temišvaru je organizovana promocija srpskih proizvoda, koji do sada nisu bili zastupljeni na rumunskom tržištu. Shodno kontinuiranom zalaganju Ambasade na...

Više...