Izložba “Nasleđe od kamena i neba” u ambasadi Srbije u Vašingtonu

od strane | 31/01/2023 | Događaji, Samiti, Vesti iz dijaspore

(Foto: SPC)

  Uoči Savindana, u ambasadi Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija ,,Nasleđe od kamena i neba”, inspirisana UNESCO svetskom kulturnom baštinom.

Izložbu su otvorili ambasador Srbije u SAD Marko Đurić i osnivač i direktor organizacije Art Exchange iz Vašingtona Svetlana Rogić, koja je i organizator postavke.

Pripadnici međunarodnog diplomatskog kora, predstavnici dijaspore i brojni posetioci imali su priliku da kroz fotografije, prateću video prezentaciju i muzički program dožive raskoš srpskog kulturnog nasleđa koji je Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu uvrstila u Listu svetske kulturne baštine, Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa i Registar Pamćenje sveta.

Izložbu čine dvadeset fotografija koje je odabrao žiri u sastavu Svetlana Rogić, Ivan Bagus i Živojin Rakočević, između više stotina radova pristiglih na međunarodni fotografski konkurs.

Organizatorka izložbe rekla je da je Srbija dobar primer kako geografski i demografski nevelika zemlja može da ima važno mesto na mapi svetske kulturne baštine.

Potom je povela prisutne na kratko putovanje kroz vreme, od perioda praistorije do modernog doba koje je osvetlio srpski genije Nikola Tesla.

Ona je ukazala i na važna arheološka nalazišta Lepenski vir i Vinču, zatim na bogata arheološka nalazišta i lokalitete iz rimskog doba na tlu Srbije, gde je rođeno čak osamnaest rimskih imperatora, da bi se najviše zadržala na periodu zlatnog doba srpske kulture srednjevekovnim zadužbinama srpskih kraljeva i careva.

Rogić je naglasila da su pomoć i zaštita danas naročito potrebni srpskom duhovnom i umetničkom nasleđu na KiM i istakla je dva tragična događaja 1999. i 2004. kada su u prah bili pretvoreni vekovi ljudskih pregnuća i napadnuti najznačajniji spomenici koji se danas nalaze pod zaštitom UNESCO-a – crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, manastiri Visoki Dečani, Gračanica i Pećka Patrijaršija.

– Misija organizacije Art Exchange je da podstakne i predstavi američkoj publici umetnička dela i sadržaje koji se ne nude dovoljno u ovoj zemlji, a koji bi zasigurno obogatili američku publiku. Kao neprofitna organizacija, cilj nam je da povežemo ljude kroz umetnost na načine koji nam pomažu da razumemo jedni druge, saosećamo, osvetlimo istinu, inspirišemo i stvaramo – objasnila je Svetlana Rogić.

Ona je istakla da je Srbija prebogata srednjovekovnim nasleđem, onim koje se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, manastiri Mileševa, Studenica, Sopoćani, Đurđevi Stupovi, Petrova crkva u Novom Pazaru, tako i onima koje će to zbog svoje drevnosti, umetničke i duhovne vrednosti, jednog dana sigurno i biti – manastiri Žiča, Ravanica, Ljubostinja, Manasija ili Smederevska tvrđava.

Izvor: SPC

tagovi: izlozba | nasledje | unesco

Preporučene vesti:

U Pragu počinje sa radom dopunska škola na srpskom jeziku

(Foto: MSP)  U Ambasadi Republike Srbije u Pragu, potpisivanjem i uručenjem rešenja o angažovanju honorarnog nastavnika Mirjane Jovanović počeo je zvanično rad dopunske srpske škole. Na inicijativu Ambasade Srbije u Pragu, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova...

Više...

U Temišvaru organizovana promocija srpskih proizvoda

(Foto: MSP)  U saradnji Ambasade Republike Srbije u Rumuniji i rumunskog distributera „Inter Conecter“, u Temišvaru je organizovana promocija srpskih proizvoda, koji do sada nisu bili zastupljeni na rumunskom tržištu. Shodno kontinuiranom zalaganju Ambasade na...

Više...