Holandija ima „spore kase“ za kupce koji ne žure

od strane | 15/01/2023 | Vesti iz dijaspore, Zabava

(Foto: Freepik)

  Užurbanost i nervoza se često osete dok se čeka u redu na kasama supermarketa. Svako otezanje ili sporost dočekuje se mrkim pogledima i ljutitim mrmljanjem.

Holandski supermarket Jumbo odlučio je da stavi tačku na neprijatnosti među kupcima zbog žurbe prilikom kupovine, pa je otvorio takozvane spore čet kase.

Ove kase namenjene su kupcima kojima se ne žuri, ljudima željnim razgovora kako s drugim kupcima tako i s kasirima.

Prva Kletskassa ili čet kasa otvorena je 2019. u gradiću Vlijmenu. Prošle godine otvoreno ih je još 200. Glavni motiv za otvaranje „sporih kasa“ je borba protiv usamljenosti, posebno među starijom populacijom.

– Mnogi ljudi, posebno stariji, ponekad se osećaju usamljeno. Kao porodična kompanija i lanac supermarketa, mi smo u srcu društva. Naše prodavnice su važno mesto susreta za mnoge ljude i želimo da imamo ulogu u prepoznavanju i smanjenju usamljenosti. Ponosni smo što mnoge naše kasirke vole da sede iza Kletskassa. Podržavaju inicijativu i žele da pomognu ljudima da uspostave pravi kontakt s njima. To je malo gesta, ali vrlo vredno, posebno u svetu koji se digitalizuje i postaje sve brži – rekla je glavna direktorka komercijale Jumba Kolet Klosterman-van Erd.

Problemi oko usamljenosti pogoršali su se u Holadiji tokom pandemije koronavirusa. Holandska organizacija za mentalno zdravlje Luisterlijn izvestila je kako je imala rekordan broj poziva na telefonu za pomoć.

Istraživači sa Univerziteta u Mastrihtu izračunali su da teška usamljenost i s njom povezana depresija društvo košta čak dve milijarde evra. Prema podacima univerziteta, jedan od deset Holanđana se oseća vrlo usamljeno, a čak četiri od deset doživljava određeni stepen usamljenosti.

Izvor: Tportal.hr

Preporučene vesti:

U Pragu počinje sa radom dopunska škola na srpskom jeziku

(Foto: MSP)  U Ambasadi Republike Srbije u Pragu, potpisivanjem i uručenjem rešenja o angažovanju honorarnog nastavnika Mirjane Jovanović počeo je zvanično rad dopunske srpske škole. Na inicijativu Ambasade Srbije u Pragu, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova...

Više...

U Temišvaru organizovana promocija srpskih proizvoda

(Foto: MSP)  U saradnji Ambasade Republike Srbije u Rumuniji i rumunskog distributera „Inter Conecter“, u Temišvaru je organizovana promocija srpskih proizvoda, koji do sada nisu bili zastupljeni na rumunskom tržištu. Shodno kontinuiranom zalaganju Ambasade na...

Više...