Gujon otvorio Sabor srpskih književnika, izdavača i turističkih motiva u Parizu

od strane | 30/09/2023 | Događaji, Samiti, Vesti iz dijaspore

(Foto: Facebook/Savez Srba Francuske)

  U Parizu je počeo Sabor srpskih književnika, izdavača i turističkih motiva, koji je putem video linka svečano otvorio direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Govoreći o tome kako su srpski književnici u Francuskoj uticali na širenje istine o događajima iz devedesetih, Gujon je objasnio da je u vreme kada su Srbi bombardovani osiromašenim uranijumom, a Francuzi lažima o Srbiji i Srbima, njegov otac istinu našao u knjigama srpskih pisaca objavljenih u izdavačkoj kući „Laš d’om (L’Age d’homme)“, koju je vodio pokojni Vladimir Dimitrijević.

– Bez dela Komnena Bećirovića, Dušana Batakovića, Koste Hristića i drugih, istina se ne bi probila u Francuskoj i ne bi bilo prosrpskih književnika poput Patrika Besona, ali ni moj otac ne bi mogao da prenosi našoj porodici tu istinu o Srbiji – izjavio je Gujon.

On je dodao da bez tih saznanja možda ne bi osnovao humanitarnu organizaciju za pomoć Srbima sa Kosmeta i da bi njegov životni put bio sigurno drugačiji.

– Zato sam zahvalan srpskim piscima iz dijaspore koji su probijali medijsku blokadu na Zapadu – poručio je on.

Sabor srpskih književnika, izdavača i turističkih motiva održava se u crkvi Sveti Sava u Parizu, do 2. oktobra, a okupiće oko 70 učesnika iz celog sveta.

Manifestaciju su organizovali Savez Srba Francuske i udruženje „Singi Art – Mondo Kult“, a Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu finansira ovaj sabor treći put.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Pragu počinje sa radom dopunska škola na srpskom jeziku

(Foto: MSP)  U Ambasadi Republike Srbije u Pragu, potpisivanjem i uručenjem rešenja o angažovanju honorarnog nastavnika Mirjane Jovanović počeo je zvanično rad dopunske srpske škole. Na inicijativu Ambasade Srbije u Pragu, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova...

Više...

U Temišvaru organizovana promocija srpskih proizvoda

(Foto: MSP)  U saradnji Ambasade Republike Srbije u Rumuniji i rumunskog distributera „Inter Conecter“, u Temišvaru je organizovana promocija srpskih proizvoda, koji do sada nisu bili zastupljeni na rumunskom tržištu. Shodno kontinuiranom zalaganju Ambasade na...

Više...