Gujon: Otvaramo još 10 dopunskih škola srpskog jezika u Austriji

od strane | 02/10/2023 | Događaji, Samiti, Vesti iz dijaspore

(Foto: Tanjug)

  Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, u saradnji s udruženjem „Prosvjeta“, otvorila je deset novih dopunskih škola srpskog jezika širom Austrije.

Škole, koje pohađa više od 300 dece, već su počele s radom.

Tim povodom, direktor Uprave Arno Gujon, izjavio je u Beču da je otvaranje škola srpskog jezika širom sveta prioritet organa kojim rukovodi.

– Ako od rođenja živite u inostranstvu, bez škole nije jednostavno savladati maternji jezik u potpunosti. Jezik je u srži kulture i identiteta svakog naroda. Učeći srpski, deca iz Austrije čuvaju svoj identitet i korene. U dopunskim školama, deca ne uče samo gramatiku i ćirilicu, već i istoriju i kulturu Srba – rekao je Gujon.

S novootvorenim školama, u Austriji danas postoji 32 „Prosvjetine“ škole srpskog jezika, koje pohađa preko 1.000 učenika, saopštila je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Svečana akademija povodom deset godina postojanja srpskih dopunskih škola „Prosvjete“ u Austriji održana je u subotu uveče u Beču, uz kulturno-umetnički program i prisustvo srpskih đaka.

Uprava je u prethodne tri godine otvorila 34 škole širom sveta, u Austriji, na Malti, u Rusiji, Španiji, Portugaliji, Holandiji i na Kanarskim ostrvima.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Pragu počinje sa radom dopunska škola na srpskom jeziku

(Foto: MSP)  U Ambasadi Republike Srbije u Pragu, potpisivanjem i uručenjem rešenja o angažovanju honorarnog nastavnika Mirjane Jovanović počeo je zvanično rad dopunske srpske škole. Na inicijativu Ambasade Srbije u Pragu, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova...

Više...

U Temišvaru organizovana promocija srpskih proizvoda

(Foto: MSP)  U saradnji Ambasade Republike Srbije u Rumuniji i rumunskog distributera „Inter Conecter“, u Temišvaru je organizovana promocija srpskih proizvoda, koji do sada nisu bili zastupljeni na rumunskom tržištu. Shodno kontinuiranom zalaganju Ambasade na...

Više...