Američki naučnik srpskog porekla dobitnik nagrade „Majka Srbija“

od strane | 19/02/2023 | Događaji, Samiti, Vesti iz dijaspore

(Foto: Twitter)

  Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić dodelili su na skupu dijaspore u Vašingtonu nagradu „Majka Srbija“ Davidu Vujiću, američkom naučniku srpskog porekla, osnivaču „Tesline naučne fondacije“.

David Vujić je poslednji živi član „srpske sedmorke“ koja je učestvovala u svemirskoj misiji Apolo američke agencije NASA, koja je 1969. poslala čoveka na Mesec.

– David Vujić se, osim doprinosa nauci, istakao i svojim humanitarnim aktivnostina, naročito nakon NATO bombardovanja Jugoslavije kada je vodio humanitarnu organizaciju koja je pomagala Srbima – napisao je na Tviteru Gujon, obrazloživši dodelu.

Nagrada „Majka Srbija“ dodeljuje se za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u odnosima matične države i dijaspore.

– David Vujić je svojim dostignućima doprineo ne samo Americi već i celom čovečanstvu, ne samo društvu u kome živi, već i svojoj matici, tako da je cela Srbija ponosna na Davida Vujića, a statua ‘Majka Srbija’ odlazi u prave ruke – istakao je Gujon.

Izvor: Tanjug/Twitter

Preporučene vesti:

U Pragu počinje sa radom dopunska škola na srpskom jeziku

(Foto: MSP)  U Ambasadi Republike Srbije u Pragu, potpisivanjem i uručenjem rešenja o angažovanju honorarnog nastavnika Mirjane Jovanović počeo je zvanično rad dopunske srpske škole. Na inicijativu Ambasade Srbije u Pragu, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova...

Više...

U Temišvaru organizovana promocija srpskih proizvoda

(Foto: MSP)  U saradnji Ambasade Republike Srbije u Rumuniji i rumunskog distributera „Inter Conecter“, u Temišvaru je organizovana promocija srpskih proizvoda, koji do sada nisu bili zastupljeni na rumunskom tržištu. Shodno kontinuiranom zalaganju Ambasade na...

Više...