Britanci neće da vrate Grčkoj skulpture sa Akropolja

od strane | 15/01/2023 | Vesti iz dijaspore, Zabava

(Foto: Freepik)

  Ministarka kulture Velike Britanije Mišel Donelan isključila je mogućnost da se Grčkoj vrate partenonske skulpture koje su izložene u Britanskom muzeju u Londonu.

– Skulpturama iz hrama Partenon na atinskom Akropolju je mesto ovde u Velikoj Britaniji i ne bi trebalo da budu vraćene u Grčku – rekla je Donelan.

Ona je odbacila izveštaje štampe da su britanski muzej i Atina u finalnoj fazi dogovora.

– Bila sam vrlo jasna u vezi sa ovom temom, ne mislim da skulpture treba da budu vraćene u Grčku. Ne bi trebalo da ih šaljemo nazad, mesto im je u Velikoj Britaniji gde se dugo vremena brinemo o njima – dodala je ona.

Interesantno je koliko je od partenonskog friza sačuvano. Na frizu koji je originalno bio dugačak 160 metara prvi put je prikazana borba između božanstava i ljudi, ali je on znatno oštećen i uništen.

U Atini se čuva 50 metara jednog dela koji je bio dugačak 115 metara. U Britaniju je odneto 80 metara koje je odsekao lord Eldžin, ondašnji britanski ambasador u Osmanskom carstvu 1802. godine.

Delovi friza sa Akropolja nalaze se u još osam drugih muzeja širom Evrope. Drevna umetnička dela, poznatija u Velikoj Britaniji kao Elginovi mermeri, danas se nalaze u Britanskom muzeju u Londonu.

Ranije su se pojavili izveštaji da je Džordž Ozborn, predsednik muzeja, blizu dogovora sa Grčkom. Međutim, ministarka Donelan je precizirala da ne postoji namera da se artefakti trajno vrate u Grčku.

U opširnom intervjuu navela je da bi slanje skulptura u Grčku “pokrenulo niz problema” i da bi bilo “opasno krenuti tim putem”, jer bi se, kako je istakla, stvorila prilika da se preispita celokupan sadržaj naših muzeja.

Izvor: Politika

Preporučene vesti:

U Pragu počinje sa radom dopunska škola na srpskom jeziku

(Foto: MSP)  U Ambasadi Republike Srbije u Pragu, potpisivanjem i uručenjem rešenja o angažovanju honorarnog nastavnika Mirjane Jovanović počeo je zvanično rad dopunske srpske škole. Na inicijativu Ambasade Srbije u Pragu, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova...

Više...

U Temišvaru organizovana promocija srpskih proizvoda

(Foto: MSP)  U saradnji Ambasade Republike Srbije u Rumuniji i rumunskog distributera „Inter Conecter“, u Temišvaru je organizovana promocija srpskih proizvoda, koji do sada nisu bili zastupljeni na rumunskom tržištu. Shodno kontinuiranom zalaganju Ambasade na...

Više...