AMSS reprezentacija prva u Evropi u poznavanju saobraćajnih propisa

od strane | 02/10/2023 | Događaji, Samiti, Vesti iz dijaspore

(Foto: Tanjug)

  Auto-Moto Savez Srbije (AMSS), reprezentacija koja je predstavljala Srbiju na FIA Evropskom takmičenju u poznavanju saobraćajnih propisa, održanom u Baru osvojila je prvo mesto u konkurenciji 20 zemalja, saopšteno je iz AMSS.

Zlatni osnovci, Nena Božić, Dunja Galik, Aleksa Vulin i Viktor Simeunović, plasirali su se na ovo međunarodno takmičenje nakon što su pokazali najviše znanja i veština u finalu nacionalnog takmičenja „Šta znaš o saobraćaju“ u maju ove godine, u organizaciji AMSS.

U saopštenju se podseća da AMSS već više od 50 godina u osnovnim školama širom Srbije realizuje program ‚“Šta znaš o saobraćaju“, što je, kako se ističe, najveća društveno-odgovorna aktivnost u oblasti saobraćajne edukacije dece u Srbiji.

 

– Verujemo da je ovo pravi put kojim, zajedno sa generacijama nastavnika, radimo na podizanju svesti o saobraćajnoj kulturi. Cilj nam je da kroz obrazovanje mlađih naraštaja kreiramo odgovornije društvo u kom je biti učesnik u saobraćaju manje rizično za sve. Evropski trofej koji su pobednici našeg nacionalnog takmičenja ove godine doneli u Srbiju je priznanje na koje kao nacija treba da budemo ponosni – izjavio je generalni sekretar AMSS Milan Nikolić.

Kako je navedeno, članovi šampionskog tima, predvođeni trenerima Dušanom Todorovićem i Miodragom Tasićem, zajedno sa učenicima ističu da su pripreme bile zahtevne, ali da se trud isplatio.

– Takmičenje u Baru sastojalo se iz dva dela, teorijskog i praktičnog. Na testovima smo rešavali raskrsnice, gde smo pokazali svoje poznavanje saobraćajnih pravila, a imali smo samo po 10, 15 sekundi po zadatku – izjavila je Nena Božić.

Drugo mesto ove godine osvojila je ekipa iz Litvanije, sa čak 49 bodova manje od reprezentacije Srbije, dok je treće mesto pripalo osnovcima iz Češke. Ovo je peta zlatna medalja koju su AMSS timovi dosad osvojili na Evropskim takmičenjima Svetske automobilske federacije.

Najveće nacionalno takmičenje osnovaca u poznavanju saobraćajnih propisa pod nazivom „Šta znaš o saobraćaju“, u kom svake godine učestvuje više od 300 hiljada dece širom Srbije, AMSS je organizovao 54. put, u saradnji sa Društvom nastavnika tehničkog obrazovanja, uz podršku Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i „AMS Osiguranje“ a.d.o.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Pragu počinje sa radom dopunska škola na srpskom jeziku

(Foto: MSP)  U Ambasadi Republike Srbije u Pragu, potpisivanjem i uručenjem rešenja o angažovanju honorarnog nastavnika Mirjane Jovanović počeo je zvanično rad dopunske srpske škole. Na inicijativu Ambasade Srbije u Pragu, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova...

Više...

U Temišvaru organizovana promocija srpskih proizvoda

(Foto: MSP)  U saradnji Ambasade Republike Srbije u Rumuniji i rumunskog distributera „Inter Conecter“, u Temišvaru je organizovana promocija srpskih proizvoda, koji do sada nisu bili zastupljeni na rumunskom tržištu. Shodno kontinuiranom zalaganju Ambasade na...

Više...