Zbog nafte Kina stvara novi svetski energetski poredak

od strane | 15/01/2023 | Kina, Svet

(Foto: Freepik)

  Spremnost Kine da pređe na kupovinu nafte iz zemalja Persijskog zaliva u juanima, vodi ka formiranju novog svetskog energetskog poretka.

Kako navodi analitičar švajcarske banke „Kredit Svis“ Zoltan Požar, Kina već neko vreme povećava kupovinu nafte i tečnog prirodnog gasa od Irana, Venecuele, Rusije i niza afričkih zemalja za svoju nacionalnu valutu, ali je sastanak kineskog predsednika Si Đinpinga sa liderima zemalja članica Saveta za saradnju arapskih država Persijskog zaliva u decembru označio „rođenje petrojuana“. Na tom sastanku je, između ostalog, kineski lider rekao da je Peking spreman da podstiče trgovinu naftom i gasom sa ovim zemljama u juanima.

– Kina želi da revidira pravila globalnog energetskog tržišta u okviru strategije za smanjenje trgovine u dolarima, koju podržavaju i kineski partneri iz BRIKS i niz drugih država u trenutku kada se devizne rezerve u dolarima pretvaraju u političko oružje SAD i situacije sa zamrzavanjem ruske imovine zbog situacije u Ukrajini – ocenjuje ekonomista Požar.

U tekstu se naglašava da saradnja Kine i arapskih država može uključivati zajednička istraživanja i proizvodnju nafte i gasa u Južnom kineskom moru, kao i ulaganja u rafinerije, hemijsku industriju i postrojenja za proizvodnju proizvoda od plastike.

Požar je zaključio da bi realizacija svih ovih projekata u juanima predstavljala ogroman pomak u globalnoj trgovini energentima.

Ekspert je istakao da dolazak u prvi plan kineske nacionalne valute kao glavnog globalnog sredstva plaćanja za energetske resurse izgleda još verovatnije, s obzirom na činjenicu da je zemljama sa najvećim dokazanim rezervama nafte, Rusija, Iran, Venecuela, Indonezija, države u severnoj i zapadnoj Africi i zemljama Persijskog zaliva, Kina bliža od SAD po svojim političkim i ekonomskim pogledima.

Izvor: Sputnjik

tagovi: energija | kina | nafta

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...