Vlasti SAD dozvolile iskopavanje litijuma u Nevadi

od strane | 15/01/2023 | SAD, Svet

(Foto: Freepik)

  Američko Ministarstvo energetike objavilo je da će australijskoj rudarskoj kompaniji „Ajonir” dati uslovni zajam od 700 miliona dolara za projekat iskopavanja litijuma u Nevadi, s obzirom da SAD tragaju za domaćim izvorom ključne komponente za baterije u električnim vozilima.

„Ajonir” se nada da će iskopavanja u okrugu Esmeralda početi do 2026. i procenjuje da će količine litijuma sa ove lokacije biti dovoljne za višedecenijsku proizvodnju 400.000 električnih vozila godišnje, dok američka vlada u današnjem saopštenju daje nešto nižu procenu – 370.000.

Zajam demonstrira nameru administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena da ojača domaći lanac snabdevanja litijumskim baterijama, ubrza elektrifikaciju saobraćajnog sektora u SAD, kao i da smanji zavisnost od fosilnih goriva i stranih snabdevača sirovinama, navodi se u saopštenju.

Predloženom Ajonirovom projektu suprotstavljaju se ekološki aktivisti jer se njime, smatraju oni, ugrožava jedna biljna vrsta, Tijemova heljda, koja uspeva samo u Nevadi, a već je na ivici iščeznuća.

Radi njenog opstanka, ekolozi su u prošlosti podizali i tužbe.

U saopštenju Ministarstva energetike navodi se da Ajonirov projekat teži minimizovanju štetnih uticaja na Tijemovu heljdu i da je dobijanje zajma uslovljeno prethodnom izradom studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Kompanija „Ajonir” se bavi iskopavanjem litijuma. Sedište im je u Novom južnom Velsu u Australiji, i u Renou u Nevadi.

Izvor: Beta

Preporučene vesti:

Tamari Vučić uručena „Better World Best Commitment Award“

(Foto: Tanjug/Marko Đoković)Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić prisustvovala je u Kairu gala večeri u organizaciji "Hope Giver Campaign", u okviru koje joj je uručena nagrada "Better World Best Commitment Award"(Nagrada za najveću posvećenost boljem svetu), za...

Više...