Vlasti SAD dozvolile iskopavanje litijuma u Nevadi

od strane | 15/01/2023 | SAD, Svet

(Foto: Freepik)

  Američko Ministarstvo energetike objavilo je da će australijskoj rudarskoj kompaniji „Ajonir” dati uslovni zajam od 700 miliona dolara za projekat iskopavanja litijuma u Nevadi, s obzirom da SAD tragaju za domaćim izvorom ključne komponente za baterije u električnim vozilima.

„Ajonir” se nada da će iskopavanja u okrugu Esmeralda početi do 2026. i procenjuje da će količine litijuma sa ove lokacije biti dovoljne za višedecenijsku proizvodnju 400.000 električnih vozila godišnje, dok američka vlada u današnjem saopštenju daje nešto nižu procenu – 370.000.

Zajam demonstrira nameru administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena da ojača domaći lanac snabdevanja litijumskim baterijama, ubrza elektrifikaciju saobraćajnog sektora u SAD, kao i da smanji zavisnost od fosilnih goriva i stranih snabdevača sirovinama, navodi se u saopštenju.

Predloženom Ajonirovom projektu suprotstavljaju se ekološki aktivisti jer se njime, smatraju oni, ugrožava jedna biljna vrsta, Tijemova heljda, koja uspeva samo u Nevadi, a već je na ivici iščeznuća.

Radi njenog opstanka, ekolozi su u prošlosti podizali i tužbe.

U saopštenju Ministarstva energetike navodi se da Ajonirov projekat teži minimizovanju štetnih uticaja na Tijemovu heljdu i da je dobijanje zajma uslovljeno prethodnom izradom studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Kompanija „Ajonir” se bavi iskopavanjem litijuma. Sedište im je u Novom južnom Velsu u Australiji, i u Renou u Nevadi.

Izvor: Beta

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...