Vesić: Podrška američke komore izmeni Zakona o planiranju i izgradnji

od strane | 22/02/2023 | SAD, Svet

(Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture)

  Predstavnici Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) i Ekonomskog odeljenja ambasade SAD u razgovoru sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem izrazili su podršku izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, posebno kada je reč o ukidanju konverzije prava korišćenja u svojinu.

AmCham i ambasada izneli su i određeni broj predloga za dalje unapređenje tog zakona.

Član Upravnog odbora AmCham-a i direktor korporativnih poslova kompanije Filip Moris Ivan Miletić istakao je da dosadašnji zakon ima određene nedostatke, čije će izmene predložene od strane ministarstva adresirati, u cilju unapređenja investicionog okruženja u Srbiji.

Miletić smatra da bi predložene izmene režima, koje se tiču konverzije prava korišćenja u pravo svojine na zemljištu, trebalo da otklone administrativne i druge prepreke.

Time će se mnogim investitorima koji posluju u Srbiji, među kojima su i članice AmChama, obezbediti mogućnost za dalji razvoj poslovanja i predvidivo sprovođenje propisa.

– To je prvi element koji zanima centrale multinacionalnih kompanija kada razmatraju širenje postojećih kapaciteta ili nove investicije – ocenio je Miletić.

On je posebno pozdravio uvođenje elemenata zelene gradnje i unapređenje energetske efikasnosti objekata, a podsetio je da je dosledno sprovođenje zelene agende jedan od četiri prioriteta Američke privredne komore u Srbiji i istovremeno pitanje od velike društvene važnosti.

Ukazao je i na važnost usvajanja rešenja koja će se kretati u pravcu daljih pojednostavljivanja administrativnih procedura za brži razvoj projekata obnovljivih izvora energije.

Predsednik AmCham Odbora za nepokretnosti i direktor pravnih poslova Delta Real Estate-a Bojan Kaličanin je kazao da članice američke komore pozdravljaju predložene izmene koje se odnose na pitanje pretvaranja prava korišćenja u pravo svojine.

On je takođe dodao da je izuzetno važno da se propiše jednostavna procedura koja će obezbediti lako sprovođenje ovih odredbi u praksi.

Vesić je predstavnicima ove privredne komore još jednom ukazao da je cilj izmena kako bi se zakon poboljšao, procedure bile transparentnije i brže, te u nastojanju da se skrate rokovi za izdavanje dozvola i uvede red u ovu oblast.

Napomenuo je da je Zakon o planiranju i izgradnji možda, kako kaže, najekološkiji zakon, jer će pospešiti zelenu gradnju.

On je rekao da će konverzija biti ukinuta posebnim zakonom, pa je istakao da nema zemlje u istočnoj Evropi koja poznaje institut konverzije i ujedno je ukazao da država neće biti oštećena ni na koji način, već da će više zaraditi nakon ukidanja konverzije kroz naplatu naknada za doprinose za građevinsko zemljište, kao i preko poreza.

Ministar je dodao da će posle izmena procedure biti transparentnije i da nosioci javnih ovlašćenja neće moći da menjaju uslove tokom trajanja postupka izdavanja građevinske dozvole.

On je istakao da će investitori imati obavezu da prilože bankarske garancije, kao osiguranje za eventualnu štetu prema trećim licima, i da pruže dokaz o kretanju otpada kako se ne bi stvarale deponije, a uvode se i energetski pasoši.

– Ovim želimo da uvedemo red, da omogućimo da se radi brže i da podstaknemo stambenu gradnju. Građevinarstvo učestvuje u bruto domaćem proizvodu (BDP) zemlje sa šest odsto, ali oseća se pad zbog krize. Želimo da se više gradi i da zaštitimo i investitore i građane – zaključio je Vesić.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Tamari Vučić uručena „Better World Best Commitment Award“

(Foto: Tanjug/Marko Đoković)Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić prisustvovala je u Kairu gala večeri u organizaciji "Hope Giver Campaign", u okviru koje joj je uručena nagrada "Better World Best Commitment Award"(Nagrada za najveću posvećenost boljem svetu), za...

Više...