UNICEF: Holandija i Japan najbolje zemlje za podizanje dece u emigraciji

od strane | 08/02/2023 | SAD, Svet

(Foto: Freepik)

  Prema izveštaju UNICEF-a, koji obuhvata samo najbogatije zemlje na svetu, najbolja mesta za podizanje dece iz emigrantskih porodica i u koja ljudi žele da se presele, nalaze se u Holandiji, Japanu, Estoniji, Španiji i Finskoj.

Za porodice sa decom postoji više faktora koje treba uzeti u obzir kada se bira zemlja za preseljenje, osim prosečnog prihoda ili ekonomske stabilnosti, a to su kvalitet obrazovanja, kvalitet zdravstvenih usluga i prostor za igru.

Na vrhu sveukupne Unicefove liste za dobrobit dece je Holandija, koja je posebno dobra u pogledu mentalnog zdravlja dece i veština.

U Holandiji, devet od deset petnaestogodišnjaka kaže da su zadovoljni životom, što je najveći procenat od svih zemalja koje je UNICEF ispitao, a osam od deset da lako sklapaju prijateljstva.

U analizi blagostanja dece za 2020. Japan je na prvom mestu po fizičkom zdravlju dece, a u najnovijem izveštaju iz 2022. godine, koji se posebno bavio sredinama u kojima deca odrastaju, zauzima drugo mesto za „svet oko deteta“ – kategoriju koja uključuje aspekte kao što su urbane zelene površine i bezbednost saobraćaja.

Japan ima najbolji svetski obrazovni sistem, najnižu stopu gojaznosti dece, nisku smrtnost i izuzetno nizak nivo zagađenja vazduha ili vode. Najvažnije, to je jedna od najbezbednijih zemalja za porodice.

Estonija ima visoke ocene jer su deca izložena manjem zagađenju vazduha, manjoj štetnosti izazvane bukom i manjoj količini pesticida nego u bilo kojoj drugoj bogatoj zemlji i ima više urbanih zelenih površina.

Jedna od najvećih prednosti, međutim, može biti estonski obrazovni sistem jer deca imaju bolje matematičke, naučne i pisane veštine od bilo koje zemlje van Azije.

U izveštaju, Španija je ocenjena najvišom ocenom kada je reč o životnoj sredini, jer je nisko zagađenje vazduha i vode.

Ona je u rangu sa Holandijom po tome koliko dece kaže da lako sklapaju prijateljstva (81 odsto), dok je stopa samoubistava adolescenata jedna od najnižih u bogatim zemljama i manja za jednu trećinu od one u SAD, Kanadi, Australiji ili Novom Zelandu.

Finska, koja je peta u ukupnom poretku u najnovijem UNICEF izveštaju, ima posebno visoke ocene u dve od tri kategorije – broj jedan u „svetu deteta“ kada je reč o tome kako okruženje direktno utiče na decu, kao što je kvalitet vazduha, i broj dva za „svet oko deteta“ koji se bavi elementima okruženja sa kojim dete komunicira, kao što su škole, opasnosti u saobraćaju i zelene površine.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...