U SAD robot će pretraživati objekte u plamenu i pronalaziti ugrožene

od strane | 27/09/2023 | SAD, Svet

(Foto: Freepik)

  Borba protiv požara i spasavanje ljudi iz ovih situacija uvek je opasan zadatak, ali vatrogasci uskoro dobijaju vrednu pomoć pošto neke američke kompanije razvijaju robote koji mogu da pretražuju zgrade u plamenu pre ulaska vatrogasaca, a među tim robotima je i „FireBot“.

Jedna od kompanija koje rade na tome je i „Paradigm robotics“ iz Ostina u Teksasu.

Reč je o robotu na daljinsko upravljanje koji može da izdrži temperaturu do 650 stepeni i može da radi do četiri sata u kontinuitetu. Dizajniran je u obliku kutije pa se kreće pomoću gusenica, a može i da savladava različite prepreke.

Robot koristi MIMO bežičnu tehnologiju koja mu omogućava da šalje podatke do risivera udaljenog do 1,5 kilometara. Na taj način se bezbedno može istražiti objekt u plamenu, dok se tim robotom upravlja pomoću džojstika i gleda ekran.

„FireBot“ poseduje senzore koji uključuju HD optičke i termalne kamere, kao i različite mehanizme za otkrivanje opasnih gasova. Osim toga, može da detektuje i prisustvo ugljen-monoksida i cijanovodika, dva najsmrtonosnija isparenja koja mogu čak i da usmrte ljude. Robot se kreće dvostruko brže od vatrogasca koji nosi odelo i punu opremu.

Očekuje se da će „FireBot“ na tržištu koštati 90.000 dolara kada se nađe u prodaji nešto kasnije ove godine.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Tamari Vučić uručena „Better World Best Commitment Award“

(Foto: Tanjug/Marko Đoković)Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić prisustvovala je u Kairu gala večeri u organizaciji "Hope Giver Campaign", u okviru koje joj je uručena nagrada "Better World Best Commitment Award"(Nagrada za najveću posvećenost boljem svetu), za...

Više...