U Keniji otkrivena seksualna eksploatacija radnica na farmama čaja

od strane | 21/02/2023 | Afrika, Svet

(Foto: Freepik)

  Seksualna eksploatacija žena na kenijskim plantažama čaja, koje snabdevaju neke od najpopularnijih brendova u Velikoj Britaniji, uključujući PG Tips, Lipton i Red Label, otkrivena je, zbog čega su tri menadžera suspendovana, objavio je Bi-Bi-Si (BBC).

Više od 70 žena na plantažama, koje su godinama u vlasništvu dve britanske kompanije, izjavilo je za BBC da su ih seksualno zlostavljali njihovi nadzornici.

Kako se navodi, tajno snimanje pokazalo je kako lokalni šefovi, na plantažama u vlasništvu „Unilevera“ i „Džejms Finlej & ko“, vrše seksualni pritisak na prikrivenu reporterku.

Radnice na plantažama čaja rekle su da su zbog nedostatka radnih mesta popuštale pred seksualnim zahtevima svojih šefova, jer bi se, u suprotnom, suočile sa nedostatkom prihoda.

Za radiodifuznu agenciju jedna žena je izjavila da je zaražena virusom HIV nakon što je bila prisiljena da ima seks sa svojim šefom.

Tajna reporterka BBC-a Kejt je, kao kandidatkinja za posao, pozvana na razgovor u hotelsku sobu sa Džonom Čebočokom iz „Džejmsa Finleja & ko“ koji je obavljao razgovore sa kandidatima i pokušao je da je primora na seks, a slično se dogodilo i kada se prijavila za posao u „Unileveru“.

„Unilever“ se suočio sa sličnim optužbama pre više od deset godina i pokrenuo je pristup „nulte tolerancije“ prema seksualnom uznemiravanju, kao i sistem izveštavanja i druge mere.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...