U Argentini rekordna inflacija – 94,8 odsto

od strane | 13/01/2023 | Južna Amerika, Svet

(Foto: Freepik)

  Argentina je 2002. zabeležila inflaciju od 94,8 odsto što je najviše u toj zemlji posle 32 godine, a to je i jedan od najviših usporavanja ekonomskog rasta u čitavom svetu.

Ipak, stopa za decembar od 5,1 odsto pokazuje relativno usporavanje poslednjih meseci.

Prema podacima Nacionalnog instituta za statistiku, primetna je tendencija ka smanjenju inflacije od mesečnog vrhunca od 7,4 odsto u julu, potom 6,3 u oktobru i 4,9 odsto u novembru.

Pre dve godine inflacija u Argentini bila je 50,9 odsto, a Vlada planira putem državnog budžeta da je obuzda na 60 odsto ove godine.

Argentina ima treću privredu u Latinskoj Americi, ali je sputava hronična inflacija već 12 godina. Neki od razloga ovog stanja koji sprečava oporavak države su budžetski deficit, pandemija, kao i rat u Ukrajini.

Prethodne tri godine bila je u recesiji, a ove godine očekuje se da će rast privrede ove države Latinske Amerike biti oko dva odsto, da će biti usporen kao i cela svetska privreda, ali da je po predviđanjima Svetske banke ipak jedna od najjačih na ovom delu kontinenta.

Izvor: Beta

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...