Tamara Vučić na „Prvom Međunarodnom kongresu uticajnih žena“ u Iranu

od strane | 22/01/2023 | Azija, Svet

(Foto: Tanjug)

  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić boravi u Iranu, gde je, na poziv prve dame Irana Džamile Sadat Alam Elhadi, imala priliku da učestvuje na „Prvom Međunarodnom kongresu uticajnih žena“, ali i da se sastane sa predsednikom Irana Ebrahimom Raisiem.

Cilj Kongresa, na kojem su pored Tamare Vučić učestvovale prve dame zemalja širom sveta, jeste da proširi razumevanje, interakciju i sinergiju uticajnih žena, i načini praktičan korak ka jačanju samopouzdanja i dostojanstva žena i njihove društvene kohezije.

Prva dama Srbije je na ovom skupu održanom u petak, tokom obraćanja na Kongresu, naglasila važnost i ulogu žena u izgradnji zajedničke i bolje budućnosti za sve i dodala da ona, kao i država Srbija u celini, nastoje da podrže dijalog u cilju prepoznavanja moći i kapaciteta žena.

Na skupu je citirala reči velikog srpskog pesnika i diplomate Jovana Dučića koji je jednom napisao:

„Ženska nežnost, ta čudna sila koja je nevidljiva, ali svemoćna, živi u tim slabim stvorenjima, izbija iz njih u najrazličitijim oblicima, i stvara i rastvara živote i sudbine oko njih“

Naš zadatak jeste, poručila je Tamara Vučić, da iskoristimo tu moć da gradimo, negujemo i stvaramo, da izgradimo dobra prijateljstva, negujemo razumevanje i želju za promenom.

Supruga predsednika Srbije, zajedno sa ostalim prvim damama i učesnicama Kongresa, sastala se i sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisiem i ministrom spoljnih poslova Hoseinom Amirom Abdolahianom. Tom prilikom, Tamara Vučić je prenela lideru i narodu Irana pozdrave supruga Aleksandra, predsednika Srbije.

Podsetivši da je naša država mala, teritorijalno i po broju stanovnika, ali ponosna zemlja koja drži do svojih principa, supruga predsednika Vučića naglasila je važnost poštovanja tradicionalnih prijateljstava, kakvo je prijateljstvo sa Iranom, kao i poštovanja međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih zemalja članica UN.

U tom smislu, zahvalila je predsedniku i narodu Irana na čvrstom stavu i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, pa prenela spremnost Srbije za dalje razvijanje saradnje dveju zemalja, posebno u oblasti ekonomije, poiljoprivrede, kulture, sporta i obrazovanja.

Gospođa Vučić otvoriće zvanično i Srpski kutak u Narodnoj biblioteci Irana.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Tamari Vučić uručena „Better World Best Commitment Award“

(Foto: Tanjug/Marko Đoković)Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić prisustvovala je u Kairu gala večeri u organizaciji "Hope Giver Campaign", u okviru koje joj je uručena nagrada "Better World Best Commitment Award"(Nagrada za najveću posvećenost boljem svetu), za...

Više...