Tamara Vučić na „Prvom Međunarodnom kongresu uticajnih žena“ u Iranu

od strane | 22/01/2023 | Azija, Svet

(Foto: Tanjug)

  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić boravi u Iranu, gde je, na poziv prve dame Irana Džamile Sadat Alam Elhadi, imala priliku da učestvuje na „Prvom Međunarodnom kongresu uticajnih žena“, ali i da se sastane sa predsednikom Irana Ebrahimom Raisiem.

Cilj Kongresa, na kojem su pored Tamare Vučić učestvovale prve dame zemalja širom sveta, jeste da proširi razumevanje, interakciju i sinergiju uticajnih žena, i načini praktičan korak ka jačanju samopouzdanja i dostojanstva žena i njihove društvene kohezije.

Prva dama Srbije je na ovom skupu održanom u petak, tokom obraćanja na Kongresu, naglasila važnost i ulogu žena u izgradnji zajedničke i bolje budućnosti za sve i dodala da ona, kao i država Srbija u celini, nastoje da podrže dijalog u cilju prepoznavanja moći i kapaciteta žena.

Na skupu je citirala reči velikog srpskog pesnika i diplomate Jovana Dučića koji je jednom napisao:

„Ženska nežnost, ta čudna sila koja je nevidljiva, ali svemoćna, živi u tim slabim stvorenjima, izbija iz njih u najrazličitijim oblicima, i stvara i rastvara živote i sudbine oko njih“

Naš zadatak jeste, poručila je Tamara Vučić, da iskoristimo tu moć da gradimo, negujemo i stvaramo, da izgradimo dobra prijateljstva, negujemo razumevanje i želju za promenom.

Supruga predsednika Srbije, zajedno sa ostalim prvim damama i učesnicama Kongresa, sastala se i sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisiem i ministrom spoljnih poslova Hoseinom Amirom Abdolahianom. Tom prilikom, Tamara Vučić je prenela lideru i narodu Irana pozdrave supruga Aleksandra, predsednika Srbije.

Podsetivši da je naša država mala, teritorijalno i po broju stanovnika, ali ponosna zemlja koja drži do svojih principa, supruga predsednika Vučića naglasila je važnost poštovanja tradicionalnih prijateljstava, kakvo je prijateljstvo sa Iranom, kao i poštovanja međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih zemalja članica UN.

U tom smislu, zahvalila je predsedniku i narodu Irana na čvrstom stavu i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, pa prenela spremnost Srbije za dalje razvijanje saradnje dveju zemalja, posebno u oblasti ekonomije, poiljoprivrede, kulture, sporta i obrazovanja.

Gospođa Vučić otvoriće zvanično i Srpski kutak u Narodnoj biblioteci Irana.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...