Srbija i UAE dogovaraju saradnju u razvoju vodonika kao energenta

od strane | 18/01/2023 | Azija, Svet

(Foto: Freepik)

  Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović i ministar energetike i infrastrukture Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Suhail Al-Mazrouei dogovorili su da potpišu Memorandum o saradnji u oblasti razvoja vodonika, kao novog energenta, i nastavku saradnje u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE).

Na sastanku u Abu Dabiju ocenjeno je da saradnja Srbije i UAE u oblasti energetike ide uzlaznom putanjom i da je naredni korak unapređenje saradnje, razmena iskustva, stručnog i tehničkog znanja u korišćenju vodonika kao energenta.

– Vodonik je energent budućnosti, koji će omogućiti čistiju energiju sa manjim uticajem na životnu sredinu. UAE imaju znanja, razvijene tehnologije i kompanije koje, na temeljima prijateljskih odnosa naše dve zemlje i lidera predsednika Aleksandra Vučića i šeika Mohameda bin Zajeda Al Nahjana, već posluju u Srbiji u oblasti OIE i mogu nam biti značajni partneri u daljem razvoju obnovljivih izvora energije, ali i zelenog i plavog vodonika kao novog energenta u našem energetskom sistemu – izjavila je ministarka.

Ona je istakla da je korišćenje potencijala OIE važan instrument u povećanju energetske bezbednosti Srbije, kao i u dostizanju vizije klimatske neutralnosti, koja predstavlja jedan od ključnih globalnih izazova.

– Najznačajniji rezultat dosadašnje saradnje Srbije i UAE je vetropark “Čibuk 1”, koji proizvodi zelenu energiju kojom je moguće snabdevati 113.000 domaćinstava. Tokom godine počinjemo i sa izgradnjom “Čibuka 2”, snage 150 MW. Tu se verovatno nećemo zaustaviti jer su kompanije iz UAE zainteresovane i za projekte u oblasti solarne energije, u kojoj imaju veliko iskustvo – poručila je Đedović.

Izvor: Beta

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...