Meksiko zabranio “ajkula turizam”

od strane | 12/02/2023 | Severna Amerika, Svet

(Foto: Freeepik)

  Meksička vlada zabranila je aktivnosti u vezi sa “ajkula turizmom“, kako bi zaštitila ove ribe u rezervatu prirode Isla Gvadalupe, odnosno ostrva Gvadalupe.

Vode u okolini ostrva predstavljaju stanište za veliki broj velikih belih ajkula, a među aktivnostima koje su se nudile turistima bile su i ronjenje u kavezu, sportski ribolov i “posmatranje ajkula“ iz čamaca.

Kako prenosi CNN, Vlada Meksika je kao posebno štetnu praksu navela ronjenje u kavezima, iako je to bilo uobičajeno za turističke agencije koje organizuju ronjenja, što uključuje postavljanje mamaca u vodu kako bi se gostima pružilo što uzbudljivije iskustvo.

Upotreba dronova je takođe zabranjena, osim u ograničenim i kontrolisanim slučajevima kada se koriste za praćenje aktivnosti i stanja životinja i biljnog sveta u rezervatu.

Prema navodima ove američke medijske kuće, odluka da se “ajkula turizam“ zabraniti pogodiće turističku ekonomiju ostrva, kao i turističke kompanije i firme za čarter letove, od kojih su mnoge sa sedištem u San Dijegu u Kaliforniji.

Pojedine turističke agencije protive se ovakvoj odluci i smatraju da ona neće dugo potrajati.

Tako je kanadska agencija za ronilački turizam “Nautilus Dajv” na svojoj stranici istakla da očekuje da će turisti kad-tad ponovo moći da uživaju sa ajkulama na ostrvu Gvadalupe.

– Nacionalni park u kojem žive velike bele ajkule na ostrvu Gvadalupe biće ponovo otvoren za turiste. Sutra ili za pet godina. Nevladine organizacije željne moći uspele su da dopru do vlade i zatvore park. To neće potrajati – saopštila je agencija.

Velike bele ajkule smatraju se ranjivom vrstom, što je samo jedan klasifikacijski nivo ispod ugroženosti, a cilj nacionalnog parka nije zaštita samo belih ajkula, jer delfini, kalifornijski morski lavovi i krznene foke takođe borave u vodama ovog ostrva.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...