Selaković sa koordinatorkom UN o nastavku saradnje i jačanju socijalne zaštite

od strane | 29/09/2023 | SAD, Svet

(Foto: Vlada Srbije)

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob razgovarali su o dosadašnjoj podršci te organizacije u jačanju socijalne zaštite u Srbiji, kao i budućim zajedničkim projektima UN i njenih agencija sa resornim ministarstvom.

Sagovornici su dosadašnju saradnju ocenili kao uspešnu i istakli da su ostvareni konkretni rezultati kada je reč o unapređenju socijalne zaštite u Srbiji. Kako se navodi stalna koordinatorka UN u Srbiji istakla je da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja jedno od tri najvažnija ministarstva partnera u sprovođenju agende UN.

Žakob je kao jedan od najznačajnih projekata navela izgradnju socijalnih stanova za ranjive grupe stanovništva, kao što su osobe sa invaliditetom, Romi i žrtve porodičnog nasilja.

Selaković i Žakob su ukazali da se kroz ovaj projekat ne obezbeđuje samo „krov nad glavom“, već da se ljudima, takođe, pruža podrška prilikom zaposlenja ili otpočinjanja sopstvenog posla, školovanja dece, u cilju njihove potpune inkluzije u društvo.

Ministar je, govoreći o budućoj saradnji, rekao da je Srbija nedavno usvojila Zakon o socijalnom preduzetništvu, u čijoj doslednoj primeni bi od velikog značaja bila podrška u vidu razmene iskustava i dobrih praksi, koje postoje u drugim zemljama. Selaković je precizirao da šest odsto BDP zemalja članica EU dolazi od rada socijalnih preduzeća, a sa druge strane ovakav način preduzetništva jača socijalno ugrožene kategorije društva kroz njihovo zapošljavanje, a na taj način i uključivanje u svakodnevne životne tokove.

Ministar i stalna koordinatorka UN u Srbiji razgovarali su i o jačanju socijalne zaštite starijih osoba, što je jedan od prioriteta svih evropskih zemalja.

Selaković je podsetio da je nedavno usvojenim izmenama Zakona o PIO dodatno unapređen položaj penzionera u Srbiji kroz nova povećanja penzija, ali i kroz povećanje sredstava za društveni standard korisnika penzija sa 0,10 odsto na 0,15 procenata, što čini dodatnih 404,3 miliona dinara u 2024. On je ocenio da se evropski kontinent suočava sa vidnim starenjem svog stanovništva i dodao da je, sa jedne strane, potrebno unapređivati položaj naših najstarijih sugrađana, ali da je sa druge strane potrebno motivisati mlade da osnivaju porodice.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Tamari Vučić uručena „Better World Best Commitment Award“

(Foto: Tanjug/Marko Đoković)Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić prisustvovala je u Kairu gala večeri u organizaciji "Hope Giver Campaign", u okviru koje joj je uručena nagrada "Better World Best Commitment Award"(Nagrada za najveću posvećenost boljem svetu), za...

Više...