SAD od sredine marta uvode carinu od 200 odsto na uvoz ruskog aluminijuma

od strane | 25/02/2023 | SAD, Svet

(Foto: Freepik)

  Bela Kuća je saopštila da će SAD od 10. marta uvesti tarifu od 200 odsto na obrađeni aluminijum i njegove derivate proizvedene u Rusiji.

Kako navodi Rojters, SAD će od 10. aprila primenjivati carinu od 200 odsto na uvoz rude aluminijuma proizvedene u Rusiji, što se može uporediti sa zabranom uvoza.

– Predsednik Bajden je stavio kao prioritet ublažavanje efekata ruske invazije na domaće industrije koje su kritične za našu nacionalnu bezbednost, a to uključuje američku industriju aluminijuma – navodi se u saopštenju američkog ministarstva trgovine.

Oko šest odsto svetskih zaliha aluminijuma proizvodi ruska kompanija Rusal, navodi agencija.

– Uvodeći ove tarife, mi uskraćujemo Rusiji važno tržište za njen aluminijum, dok stajemo u odbranu američkih radnika. Nastavljamo da se zalažemo za sankcije kao najefikasnije sredstvo za vladu da preduzme akciju protiv Rusije i izjednači uslove za američke proizvođače – dodaje se u saopštenju.

Sankcije američkog ministarstva finansija protiv Rusala iz 2018. zamrzle su najveći deo izvoza te kompanije, paralisale njen lanac snabdevanja i uplašile kupce.

Nakon što je objavljeno da će SAD uvesti nove tarife, cene aluminijuma, ključnog za transportnu i građevinsku industriju, pale su za 2,5 odsto na 2.337 dolara po toni, dok su ranije bile na 2.321 dolara.

Malo je verovatno da će tarife značajno zaoštriti tržište aluminijuma u SAD, jer ta zemlja uvozi samo mali procenat aluminijuma iz Rusije, prema navodima Rojtersa.

Američki uvoz rude aluminijuma i legura iz Rusije iznosio je 191.809 tona ili otprilike 4,4 odsto od ukupno više od 4,4 miliona tona prošle godine, u poređenju sa 8,9 odsto u 2018. i 14,6 odsto u 2017. godini.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...