Prijem u novoj zgradi srpske ambasade povodom Dana državnosti i Dana Vojske Srbije

od strane | 02/03/2023 | SAD, Svet

(Foto: Tanjug)

  Svečanim prijemom u novoj zgradi Ambasade Srbije u Vašingtonu, u utorak uveče su obeleženi Dan državnosti i Dan Vojske Republike Srbije.

Poželevši dobrodošlicu prisutnim američkim zvaničnicima i predstavnicima diplomatskog i vojnog kora, ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da su Srbija i Amerika zajedno prešle dugačak put tokom prethodne 142 godine diplomatskih odnosa.

Kao dve istorijske ličnosti koje se smatraju očevima nacija, izdvojio je Džordža Vašingtona i Karađorđa Petrovića, praveći simbolične paralele u njihovim sposobnostima kao državnika i vojskovođa.

– Tri su osnovne paralele između Karađorđa i Džordža Vašingtona. Kao prvo, obojica su bili izvanredni vojni zapovednici, visoko cenjeni među svojim narodom. Drugo, obojica su odveli svoj narod u pobede i uspostavljanje, odnosno obnovu državnosti. Treća paralela bila bi da su obojica lidera zaslužna za uspostavljanje demokratskih institucija u svojim državama. Otuda, verujem da je to samo početak paralela između duha i temelja na kojima naše nacije zasnivaju svoje postojanje – istakao je Đurić.

On je dodao i da danas imamo mnogo razloga da budemo ponosni, jer dve države zajedno rade i prave planove za budućnost.

– Srbija i SAD intenzivno rade na unapređenju ekonomskih odnosa i povezivanju naših kompanija. Samo u poslednja tri meseca organizovali smo dolazak dveju velikih delegacija sa desetinama američkih kompanija koje su posetile Srbiju i upoznale se sa mogućnostima i prilikama za rast naše spoljnotrgovinske razmene i jačanje privrednih i industrijskih kapaciteta saradnje – naglasio je srpski ambasador.

Kongresmen Erik Svolvel se u svom obraćanju osvrnuo na nedavnu posetu Beogradu, tokom koje se, u pratnji ambasadora Đurića, susreo sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Kako je naveo, imao je prilike da se upozna sa mnogim infrastrukturnim projektima koji se realizuju upravo pod rukovodstvom predsednika Vučića, kao i da se lično uveri u odnos koji Vlada Srbije i američka ambasada u Beogradu imaju na terenu.

Prema oceni kongresmena, od obeležavanja velikog jubileja u zajedničkoj diplomatskoj istoriji pre dve godine, odnosi Srbije i SAD dodatno su se razvili i napredovali.

Među ključnim činiocima vidi srpski izvoz u Ameriku u oblasti umetnosti, medicine, biotehnologije i informacionih tehnologija, kao i iznalaženje novih ekonomskih puteva saradnje.

– Upravo zbog toga podržavam inicijativu „Otvoreni Balkan“ koju Srbija predvodi sa ciljem stvaranja trgovinske zone i otvaranja novih mogućnosti trgovinske saradnje, kako u regionu, tako i sa SAD – naglasio je Svolvel.

Kao predstavnik Oružanih snaga SAD, govorio je general-major Džon Heris, komandant Nacionalne garde Ohaja, koji je podsetio na velike doprinose i žrtve srpskog naroda u borbi za slobodu, pravdu i solidarnost u svetskoj istoriji.

– Srbija je naš uvaženi partner i prijatelj, i mi vam čestitamo na dostignućima, kako u prošlosti, tako i u budućnosti na vašem evropskom putu – istakao je Heris.

Takođe je ukazao da je lično veoma ponosan na 17 godina dugo partnerstvo i prijateljstvo Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije kroz Program državnog partnerstva, istakavši odličan lični, profesionalni i prijateljski odnos sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, generalom Milanom Mojsilovićem.

Iskazavši zahvalnost ambasadoru Đuriću i Ambasadi u Vašingtonu na izvanrednoj saradnji sa Stejt departmentom, vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Martin Mekdauel najavio je da se, u drugoj polovini ove godine, očekuje dolazak prvog srpskog diplomate koji će, na osnovu Memoranduma između dva ministarstva, biti privremeno raspoređen na mesto oficira za vezu u Stejt departmentu i tako doprineti boljem razumevanju spoljnopolitičkih službi dve zemlje.

– Večeras slavimo godišnjicu državnosti Srbije, ali i strateško partnerstvo između naših građana koje je usmereno ne samo na stabilnu, bezbednu i prosperitetniju budućnost građana Srbije, već i svih ljudi Zapadnog Balkana – zaključio je Mekdauel.

Među visokim zvanicama na svečanosti u Ambasadi Srbije bio je i zamenik pomoćnika sekretara odbrane SAD Spenser Bojer, nekadašnji v.d. pomoćnika američkog državnog sekretara Filip Riker, zatim ambasadori i izaslanici odbrane evropskih i zemalja regiona, generalni konzul Republike Srbije u Čikagu Damjan Jović, kao i brojni predstavnici međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, poslovne i diplomatske zajednice u Vašingtonu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...