Najveći rast broja zahteva za naknade nezaposlenima u SAD

od strane | 10/03/2023 | SAD, Svet

(Foto: Freepik)

  Broj Amerikanaca koji su podneli nove zahteve za naknade za nezaposlene porastao je najviše u poslednjih pet meseci, ali je osnovni trend ostao u skladu sa zategnutim tržištem rada, prema podacima američkog Ministarstva rada.

Inicijalna potraživanja za državnu naknadu za nezaposlene porasla su za 21.000 na desezoniranih 211.000 za nedelju koja se završila 4. marta. To je bilo najveće povećanje od oktobra i podiglo je potraživanja na najviši nivo za dva meseca.

Ipak, ona su ostala značajno ispod nivoa od 300.000, koji se dovodi u vezu sa recesijom. Ekonomisti su predviđali 195.000 novih zahteva, dok se četvoronedeljni prosek mere trendova na tržištu rada popeo na 197.000.

Deo povećanja odražava porast broja zahteva u Njujorku, kao i u Kaliforniji. Stručnjaci navode da je povećanje u državi Njujork očekivana posledica zimskog raspusta i da će verovatno biti poništeno u narednom izveštaju, dok će rast broja zahteva u Kaliforniji, kako kažu eksperti, verovatno biti uporniji.

Pre tri godine preko 850.000 Amerikanaca zatražilo je naknadu za nezaposlene, a broj onih koji ne rade, a već primaju ovu naknadu i traže da im se odobri trajno dobijanje pomoći, takođe je povećan za 230.000, na 5,76 miliona u tom periodu. 

Izvor: Biznis

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...