Najniže plaćeni radnici u SAD povećali udeo u BDP na 44 odsto

od strane | 06/03/2023 | SAD, Svet

(Foto: Freepik)

  Američki radnici sa najnižim primanjima povećali su svoj udeo u američkom bruto domaćem proizvodu (BDP) na 44 procenta sa 42 odsto, koliko je iznosio 2013.

Analiza Blumerga pokazuje da se kompanije sve više suočavaju sa nedostatkom radne snage, te da su prinuđene da i dalje povećavaju plate, posebno zaposlenima koji rade na niže plaćenim poslovima na tzv. “prvoj liniji”.

Najnoviji izveštaji o zaradi kompanija Home Depot i Volmart ilustruju taj fenomen. Home Depot je najavio da će potrošiti milijardu dolara kako bi povećao nadoknadu radnicima po satu, a Volmart je povećao svoju minimalnu platu i beneficije.

Prema podacima američkog Instituta za ekonomsku politiku, prošle godine u proizvodnji i radnicima bez nadzora plate su rasle brže od ostatka američke radne snage najmanje od 2007.

Povećanje plata doprinelo je da se poveća potrošnja građana, koja je i dalje veća od očekivane. To je dovelo do velikog rasta prihoda u mnogim kompanijama, ali ne nužno i do sličnog povećanja profita.

Kako ocenjuje Blumberg, neki od razloga su da je više novca korporacija otišlo na privlačenje i zadržavanje radnika u vreme kada stariji radnici odlaze u penziju, stope imigracije su ograničene, dok je stopa nezaposlenosti od 3,4 odsto najniža od 1969.

Prema izveštaju kreditnih stratega iz Banke Amerike, zarada u četvrtom kvartalu bila je 0,1 odsto ispod predviđanja Volstrita na početku sezone, što je najgori učinak od prvog kvartala 2020. i znatno ispod onog kakav je bio u godinama pre pandemije, kada je profit premašio prognoze u proseku za 3,7 odsto u odnosu na 2017.

Međutim, analiza agencije je u suprotnosti sa prihodom od 1,4 odsto u odnosu na prognoze u ovom kvartalu, te je iznad proseka od 0,7 odsto pre pandemije koronavirusa.

Blumberg navodi da je pogrešan zaključak da svi radnici sada imaju veća prava i velika povećanja plata, ali da oni jesu povratili nešto više američkog BDP u poslednjih nekoliko godina, na 44 odsto sa 42 procenta.

Izvor: Tanjug

tagovi: bdp | plata | radnici | rast

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...