Kuće u Teksasu jeftinije od ostatka SAD, za to postoji dobar razlog

od strane | 31/01/2023 | SAD, Svet

(Foto: Freepik)

  Zašto su kuće u Teksasu znatno jeftinije nego u drugim američkim državama? Od nižih poreza do njegovog dinamičnog pejzaža – šta Teksas čini poželjnom destinacijom za one koji traže pristupačnije stanovanje?

Dok je tržište nekretnina doživelo priliv poslednjih godina, ova država je ostala relativno pristupačna. Na primer, prošle godine je prosečna cena kuće u Teksasu bila 349.000 dolara, dok se u državama kao što je Kalifornija kuće prodaju za oko 799.000 dolara.

Dakle, bez obzira da li poredite priobalne ili zapadne države kao što su Kolorado (591.000 dolara) i Montana (448.000 dolara), Teksas ostaje ispod nacionalnog proseka za prosečne cene kuća.

Jedan od razloga koji doprinosi nižim troškovima života i pristupačnom stanovanju je taj što Teksas nema državni porez na dohodak i zapravo, jedna je od sedam država u Americi koje ga nemaju.

Poređenja radi, od prošle godine, države sa najvišom stopom poreza na dohodak su Minesota sa 9,85 odsto, Njujork sa 10,9 odsto i kada je Kalifornija u pitanju 13,3 procenata.

Veći dom za manji novac

Kada se uporede ukupne brojke, Teksas i dalje pobeđuje konkurenciju kada je reč o porezu na promet i imovinu. Kao rezultat toga, prilikom traženja kuće iz snova, ovde možete uzeti u obzir niže poreze i kupiti veći dom za manji novac.

Nekoliko američkih država ima fleksibilne građevinske propise, a Teksas je jedna od njih. Shodno tome, kuće se grade brže, ponuda se povećava, a cene kuća ostaju pristupačne.

Poznato je koliko je ova država neverovatno velika i koliko je ogromno zemljište raspoloživo za izgradnju novih domova, a cene su znatno niže u poređenju sa gusto naseljenim državama kao što su Nju Džersi, Masačusets i Florida. Dakle, ovde zasigurno možete pronaći pristupačnu parcelu koja odgovara potrebama vaše porodice.

Priobalne države kao što su Njujork, Kalifornija i Havaji imaju veće troškove života zbog sve veće gustine naseljenosti i potražnje za stanovanjem. Pored toga, pomenute države imaju veće troškove namirnica, poreze i skupe javne usluge. Kada ih uporedimo sa centralnim, zapadnim i južnim državama poput Teksasa, prilično su skuplja mesta za život.

Na 16-om mestu

Tome u prilog ide podatak da je Teksas trenutno na 16. mestu po indeksu troškova života prema nedavnom istraživanju koje je sproveo Savet za zajednice i ekonomska istraživanja.

Istraživanje je analiziralo više faktora, uključujući zdravstvenu zaštitu, stanovanje, troškove hrane, prevoz i brigu o deci. Zbog ovih nižih troškova života i veće mesečne isplate hipoteke pristupačniji je život stanovnika ove države.

Ovde se nude različite mogućnosti profesionalcima za napredak, posebno u industrijama poput poljoprivrede, odbrane, aeronautike, energetike i turizma. Od malih poslovanja do kompanija sa liste Fortune 500, privreda države je druga najveća po bruto domaćem proizvodu u Sjedinjenim Državama.

Uprkos prilivu malih i velikih poslovanja koja se sele u državu, Teksas održava stalnu ponudu stanovanja, održavajući pristupačne cene kuća.

Radnika ima u izobilju

Radna snaga u Teksasu se povećala u različitim industrijama poslednjih godina. Preciznije, broj građevinskih radnika u Teksasu raste od marta prošle godine, a obilje radnika u građevinskoj industriji smanjilo je troškove rada i izgradnje, jer mnogi rade i ispod minimalca u ovoj državi.

Ova druga po veličini država SAD poznata je po visokoj dostupnosti građevinskog materijala. Sa tržištem nekretnina u procvatu, materijali kao što su pesak, kamen i drvo su lako dostupni građevinskim ekipama, a kao rezultat toga, dok su cene građevinarstva porasle poslednjih godina, obilna ponuda materijala je držala cene pod kontrolom.

Zbog toga što zime u Teksasu mogu da budu blage, kuće se mogu graditi tokom cele godine. Ovo omogućava građevinarima da drže korak sa potražnjom, a kuće su jeftinije ovde, jer gradnja nije ograničena na nekoliko kratkih meseci kao u nekim severnim državama.

Ono što posebno izdvaja ovu američku državu je i to što ima dinamični pejzaž pun valovitih brda, pustinjskih travnjaka, ravničarskih šuma i obalnih ravnica, te ukoliko želite da izgradite kuću baš ovde, to uzmite u obzir.

Izvor: Chicago glasnik

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...