Dva srpska filma pred publikom u Vašingtonu

od strane | 18/02/2023 | SAD, Svet

(Foto: Tanjug)

  Publika u Vašingtonu sinoć je imala priliku da vidi dva srpska filma – “Strahinja Banović” i “Sladoled” – a njihovo prikazivanje upriličeno je uoči velikog skupa srpske dijaspore, prvog nakon više od dve decenije.

Zahvaljujući Ambasadi Srbije i pred publikom u Vašingtonu bio je najbolji srpski film u 2022. “Strahinja Banović”, a to ostvarenje reditelja i scenariste Stefana Arsenijevića ovenčano je sa više od 25 nagrada osvojenih na festivalima širom sveta.

Pored Arsenijevićeve višestruko nagrađivane ljubavne priče inspirisane srpskom epskom pesmom „Banović Strahinja“, smeštenom u kontekst savremene izbegličke krize, publika je videla i kratkometražni film “Sladoled” čiji je reditelj Stiv (Svetozar) Spremo.

Tu komediju apsurda, koja oslikava momente iz života imigranta, mogli su da vide i zaljubljenici u filmsku umetnost na prestižnim američkim i evropskim festivalima kao što su Palm Spring i Moskva, Kipar, Ostin, Albakerki, San Hose…

Oba filma nagrađena su na Festivalu sprskog filma u Čikagu, čija je direktorka Slavica Petrović sinoć zajedno sa Obradom Kesićem pozdravila goste i publiku, kojoj se nakon projekcije poklonio glavni glumac filma „Sladoled“ Igor Obradović.

Projekcija filmova organizovana je u saradnji Ambasade Srbije i Kancelarije Republike Srpske, a goste je pozdravio ambasador Srbije u SAD Marko Đurić i izrazio zadovoljstvo što se veliki broj članova srpske dijaspore okupio u Vašingtonu.

– Zaista se mnogo radujemo i prepuno mi je srce što smo se sabrali u Vašingtonu na jedan veoma poseban dan za nas, što vijorimo srpsku zastavu ovde u SAD i što ćemo nastaviti rad na velikom skupu i raditi na novom okupljanju i sabiranju – rekao je Đurić i pozvao auditorijum da pogledaju filmove koji slave srpsku kulturu.

Filmovi su prikazani na Univerzitetu Džordž Vašington u Džek Morton Holu, a Ambasada Srbije i Kancelarija Republike Srpske u Vašingtonu organizovale su koktel pred početak projekcije.

Danas će u Vašingtonu biti održana konferencija “Jačanje veza – srpska dijaspora u SAD”, koju organizuje Ambsada Srbije uz podršku presednika i Vlade Srbije, a okupiće predstavnike srpskih organizacija iz čitave Amerike, ugledne pojedince uz učešće predstavnika američkog političkog establišmenta.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Tamari Vučić uručena „Better World Best Commitment Award“

(Foto: Tanjug/Marko Đoković)Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić prisustvovala je u Kairu gala večeri u organizaciji "Hope Giver Campaign", u okviru koje joj je uručena nagrada "Better World Best Commitment Award"(Nagrada za najveću posvećenost boljem svetu), za...

Više...