Dva srpska filma pred publikom u Vašingtonu

od strane | 18/02/2023 | SAD, Svet

(Foto: Tanjug)

  Publika u Vašingtonu sinoć je imala priliku da vidi dva srpska filma – “Strahinja Banović” i “Sladoled” – a njihovo prikazivanje upriličeno je uoči velikog skupa srpske dijaspore, prvog nakon više od dve decenije.

Zahvaljujući Ambasadi Srbije i pred publikom u Vašingtonu bio je najbolji srpski film u 2022. “Strahinja Banović”, a to ostvarenje reditelja i scenariste Stefana Arsenijevića ovenčano je sa više od 25 nagrada osvojenih na festivalima širom sveta.

Pored Arsenijevićeve višestruko nagrađivane ljubavne priče inspirisane srpskom epskom pesmom „Banović Strahinja“, smeštenom u kontekst savremene izbegličke krize, publika je videla i kratkometražni film “Sladoled” čiji je reditelj Stiv (Svetozar) Spremo.

Tu komediju apsurda, koja oslikava momente iz života imigranta, mogli su da vide i zaljubljenici u filmsku umetnost na prestižnim američkim i evropskim festivalima kao što su Palm Spring i Moskva, Kipar, Ostin, Albakerki, San Hose…

Oba filma nagrađena su na Festivalu sprskog filma u Čikagu, čija je direktorka Slavica Petrović sinoć zajedno sa Obradom Kesićem pozdravila goste i publiku, kojoj se nakon projekcije poklonio glavni glumac filma „Sladoled“ Igor Obradović.

Projekcija filmova organizovana je u saradnji Ambasade Srbije i Kancelarije Republike Srpske, a goste je pozdravio ambasador Srbije u SAD Marko Đurić i izrazio zadovoljstvo što se veliki broj članova srpske dijaspore okupio u Vašingtonu.

– Zaista se mnogo radujemo i prepuno mi je srce što smo se sabrali u Vašingtonu na jedan veoma poseban dan za nas, što vijorimo srpsku zastavu ovde u SAD i što ćemo nastaviti rad na velikom skupu i raditi na novom okupljanju i sabiranju – rekao je Đurić i pozvao auditorijum da pogledaju filmove koji slave srpsku kulturu.

Filmovi su prikazani na Univerzitetu Džordž Vašington u Džek Morton Holu, a Ambasada Srbije i Kancelarija Republike Srpske u Vašingtonu organizovale su koktel pred početak projekcije.

Danas će u Vašingtonu biti održana konferencija “Jačanje veza – srpska dijaspora u SAD”, koju organizuje Ambsada Srbije uz podršku presednika i Vlade Srbije, a okupiće predstavnike srpskih organizacija iz čitave Amerike, ugledne pojedince uz učešće predstavnika američkog političkog establišmenta.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...