Đurić: Veliki skup srpske dijaspore u Vašingtonu posle više od dve decenije

od strane | 16/02/2023 | SAD, Svet

(Foto: Youtube printscreen)

  Ambasador Marko Đurić izjavio je da Ambasada Srbije u Vašingtonu u subotu organizuje veliki skup srpske dijaspore, prvi posle više od dve decenije. Naglasio je da im je želja da okupe Srbe Amerikance sa jednim ciljem, jednom idejom, jednim uverenjem kako bi zajednički radili na jačanju srpske pozicije i zastupanju srpskih interesa u SAD.

– Nećemo u ovoj generacjii ponovo propustiti šansu da u Vašingtonu i širom SAD izgradimo dubok temelj našeg prisustva – rekao je ambasador u novoj zgradi ambasade.

On je naveo da ljudi srpskog porekla, ne misleći samo na Srbe, već i na sve sa našeg područja ima više od milion.

– Svi oni su dragocen resurs za unapređenje saradnje naše dve zemlje, oni predstavljaju riznicu znanja i kapitala, mogućeg ulaganja u našu zemlju – kazao je Đurić.

Kako je podsetio, skup će biti odraz jasnog mandata dobijenog od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da rade na ponovnom povezivanju matice i srpske dijaspore – iseljeništva, rasejanja.

– U subotu u Vašingtonu u prestižnom Konrad hotelu prvi put, možda i posle i više od dve decenije, u organizaciji ambasade Srbije uz podršku predsednika i vlade, pravimo veliko okupljanje Srba Amerikanaca, predstavnika srpskih organizacija iz čitave Amerike, uglednih pojedinaca i uz učešće predstavnika američkog političkog establišmenta – naveo je on.

Očekuje se, kako je dodao i učešće visokih američkih zvaničnika.

– Radujem se, jer će skup biti prilika da se ponovo zbližimo sa ljudima koji su naša braća i sestre, Srbima Amerikancima kojima je do naše otadžbine veoma stalo, često ne manje nego nama koji domicilno u njoj živimo – kazao je Đurić.

Zato, kako je naveo, tim ljudima treba pružiti priliku da sa svojom maticom imaju vezu kakvu zaslužuju, a nada se i da će njihovo učesće u poltičkom životu u SAD, našoj državi biti od koristi.

Đurić je podsetio da Srbi u SAD imaju 136 crkava – svojih srpskih pravoslavnih hramova.

– Kada bi samo sve te crkvene opštine redovno komunicirale i kada bi i njihovi članovi redovno komunicirali sa svojim izarbanim predstavnicima glas sprske zajednice bi se daleko snažnije čuo u američkom potičkom životu – rekao je ambasador.

Naglasio je da im je cilj da postignu ono što su ovde postigli narodi koji imaju daleko veće tradicije u lobiranju i umrežavanju.

– Učimo od Jevreja, Grka, Jermena, od mnogih drugih koji su to započeli mnogo ranije. Zato sada sa ponosom ističemo da ćemo 18. februara okupiti mnoštvo Srba Amerikanaca i njihovih organizacija sa jednim ciljem, jednom idejom, jednim uvrenjem da radimo na jačanju srpske pozicije u Vašingtonu – naveo je on.

Podsetio je da se mnogo toga promenilo pre 30 i više godina kada su srpski iseljenici bili ti koji su vukli za rukav naše predstavnike vlasti i državnih organa, dodavši da je 90-ih godina ta konekcija bila preknuta.

– Sada ćemo ponovo pokucati na njihova vrata i kucamo svakog dana i tražimo od njih da se ponovo angažujemo i da ponovo postanemo jedno u političkom smislu kada je reč o zastupanju srpskih intreresa – rekao je Đurić tokom posete ministra Ivice Dačića Vašingtonu.

Ambasaor je naveo da zahvaljuje svima njima na trudu i tome što nisu odustali od svoje otadžbine.

– Očekujem i nadam se i zalagaću se za to da skup 18. bude pozitivna slika nove srpske inicijative – kolektivne, zajedničke, ujedinjene inicijative bez obzira na ideološke regionalne i sve druge razlike koje imamo, jer smo vrlo raznolik narod – rekao je on.

Naglasio je da se zajednički može mnogo toga uraditi i postići i da zato želi da 18. februar bude pranzik srpskog okupljanja u Vašingtonu.

– Nadam se verujem i učiniću sve da to postane tradcionlana manifestacija – zaključio je Đurić , istakavši da za organizaciju skupa ambasada ima podršku sve tri eparhije SPC u SAD.

Skup „Jačanje veza’ – srpska dijaspora u SAD” počeće sutra u Džek Morton holu, besplatnom projekcijom filmova „Strahinja Banović“ i „Sladoled“ koji su prikazani i na brojnim prestižnim svetskim festivalima poput onih u Parizu, Moskvi, Karlovim Varima, Pinđau, Kairu i drugim.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...