Brnabić i Hil na promociji Pupin incijative

od strane | 10/10/2023 | SAD, Svet

(Foto: Tanjug)

  Pupin incijativa, prva srpska privatno finasirana neprofitna organizacija, sa sedištem u Beogradu i Vašingtonu, koja će se sveobuhvatno baviti srpsko-američkim odnosima kroz kreiranje predloga politika, rešenja i strategija, predstavljena je u prisustvu predsedice Vlade Srbije Ane Brnabić i američkog ambadora u Srbiji Kristofera Hila.

Na svečanosti upriličenoj na dan rođenja jednog od najvećih srpskih naučnika Mihajla Pupina, govoreći o Inicijativi, čiji će članovi, kako je najavljeno, raditi na međunarodnom jačanju pozicije Srbije, predlaganju strategija razvoja Srbije, razmeni znanja i iskustva između SAD i Srbije, Brnabićeva je nalgasila da ona dolazi kao dašak svežeg vazduha, posebno u ova kompleksna vremena, ne samo u Evropi već i svetu.

– Pupin inicijativa dolazi kao dašak svežeg vazudha, ne mislim samo u kontekstu srpsko-američkih odnosa, već zato što njenim osnivanjem dajete primer drugim mladim ljudima da nastave sa snovima i incijativama da zajedno menjamo Srbiju u demokratskom društvu, jer je to jedina Srbija koja može da bude snažna i jaka – rekla je Brnabićeva povodom Incijative koja ima za cilj da otvori novo poglavlje u odnosima Srbije i SAD.

Predsednica Vlade ocenila je da je incijativa važna za Srbiju, partnerstvo i saradnju dve zemlje – kao karika koja treba da nas vodi ka mnogo jačoj, tehnološki razvijenijoj, otpornijoj Srbiji.

Ambasador SAD je takođe istako značaj Pupin inicijative i naglasio da će uraditi sve što je u njegovoj moći da je pordrži.

– Želim da cela Srbija čuje za vas, cela američko-srpska zajednica, da svi znaju šta možemo da radimo zajedno za bolju budućnost naše dve zemlje… Ukoliko bismo radili zajedno, bili bismo snažniji u regionu, osnažili bi Evropu, EU koja bi prijemom Srbije bila snažnija, naše partnerstvo i odnos bi bili jači – rekao je Hil.

On je naglasio da se na primeru Pupun inicijative vidi ono što uvek priča, a to je da postoji više stvari koje povezuju srpski i američki narod od onih koji ih razdvajaju.

Jedan od osnivača Inicijative Vuk Velebit naveo je da je cilj Pupun incijative da se stvara novo poglavlje u odnosima dve zemlje – poglavlje koje će nositi ime Mihajla Pupina.

Velebit je naveo da svi okupljeni u Inicijativi žele da pišu i stvaraju novi narativ u odnosima Srbije i SAD.

– Srbija ne sme da dozvoli da bude mostobran koji će drugima poslužiti za destibalizaciju regiona. Amerikaci mogu dobro da nas razumeju da će Srbija biti glavni pokretač ekonomskih procesa, da uticaj želi da ostvaruje ekonomijom i izvozom kapitala – rekao je Velebit i dodao da ih neće finansirati nijedna vlada kako bi imali nezavisnost u radu.

Prema njegovim rečima, bolji odnosi znače i bolju poziciju Srbije u regionu, a imati u fokusu srpske interese, to za njih, kako kaže, predstavlja novi srpski patriotizam.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...