Promovisana monografija „140 godina srpsko-američkih diplomatskih odnosa“

od strane | 05/03/2023 | SAD, Svet

(Foto: MSP)

  U Ambasadi Srbije u Vašingtonu predstavljena je monografija „140 godina srpsko-američkih diplomatskih odnosa“, pripremljena na inicijativu Ambasade, a u čast ovog značajnog jubileja.

Na prijemu koji je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić organizovao u Ambasadi povodom Dana državnosti i Dana Vojske Srbije, obratio se rukovodilac projekta, istoričar i istraživač Aleksandar Gajić.

Gajić je objasnio da je cilj knjige, napisane u koautorstvu sa Aleksandrom Stevanovićem i Sanjom Jugović, bio da se, na sažet i čitaocu pristupačan način, prikaže kontinuitet i postojanost odnosa dveju zemalja od 1881. do danas.

Po pitanju koncepta, autor je ukazao da knjiga predstavlja istorijski pregled diplomatskih odnosa Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, podeljen na tri tematsko-vremenske celine: od uspostavljanja zvaničnih diplomatskih veza do završne faze Drugog svetskog rata, od završetka Drugog svetskog rata do početka dezintegracije Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i od početka jugoslovenske krize do današnjeg trenutka.

Pored prikaza diplomatskih odnosa dve zemlje, kako je Gajić naveo, knjiga uključuje i četiri priloga, među kojima je obraćanje supruge predsednika Srbije Tamare Vučić na otvaranju nove zgrade Ambasade Srbije u Vašingtonu, intervju sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, zatim intervju sa ambasadorom Đurićem, kao i viđenja Ambasade SAD u Beogradu o srpsko-američkim odnosima povodom obeležavanja 140. godišnjice bilateralnih odnosa.

Sve zvanice na prijemu u Ambasadi Srbije imale su specijalnu mogućnost preuzimanja poklon-izdanja knjige u elektronskom obliku.

Izdavač ove monografije je Ambasada Srbije u Vašingtonu, a sam projekat, realizovan tokom 2021. i 2022. godine, podržali su i Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, JKP Tržnica Grada Novog Sada, Fond za kapitalna ulaganja Pokrajinske vlade AP Vojvodine, OPENS, kao i kompanija Filip Moris Internacional, brojni privrednici i pojedinci.

Izvor: MSP

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...