Predsednik Kine čestitao Srbiji Dan državnosti

od strane | 13/02/2023 | Kina, Svet

(Foto: Youtube printskrin)

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas, povodom Dana državnosti Srbije, pismo čestitku predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga, koji je istakao da zajedno radimo na očuvanju međunarodne pravde i odbrani međunarodnog prava.

– Povodom Dana državnosti Republike Srbije, želim u ime Vlade i naroda Kine, kao i u lično ime, da Vama i prijateljskoj srpskoj Vladi i narodu uputim srdačne čestitke i najbolje želje – naveo je Si.

Pod Vašim rukovodstvom, kako je istakao, Srbija hrabro napreduje na putu nacionalnog preporoda i ekonomskog razvoja, a životni standard građana se neprekidno poboljšava.

– Prijateljstvo Kine i Srbije prevazilazi planine i okeane, vremenom postaje sve čvršće, a naše dve zemlje su dobri prijatelji i partneri, koji uz međusobno poštovanje i poverenje, kontinuirano razvijaju saradnju – naglasio je kineski lider.

Našim zajedičkim naporima, naveo je Si, kinesko-srpski odnosi beleže trend razvoja.

– Oblasti praktične saradnje postaju sve veće, sadržaji sve bogatiji, a to našim narodima donosi prosperitet. Zajedno radimo na očuvanju međunarodne pravde, odbrani međunarodnog prava i osnovnih principa međunarodnih odnosa i aktivno, ruku pod ruku, odgovaramo na istorijske promene u svetu – napisao je Si.

Istakao je kako pridaje veliki značaj razvoju odnosa Kine i Srbije.

– Spreman sam da sa Vama ulažim zajedničke napore kako bismo udruženo jačali razvojne strategije naših zemalja, produbili i širili međusobno korisnu saradnju u svim oblastima, ali i podigli sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije na još viši nivo, u cilju što boljeg života naših naroda. Želim Vašoj zemlji puno prosperiteta, a narodu sreću i blagostanje – stoji u čestitiki kineskog predsednika koju je predsedniku Vučiću uručila ambasadorka te zemlje Čen Bo.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...