Potpisan sporazum Srbije i UAE o saradnji u oblasti sprečavanja pranja novca

od strane | 02/02/2023 | Azija, Svet

(Foto: Tanjug)

  Direktor srpske Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović i direktor Finansijsko-obaveštajne jedinice Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Ali Faisal Ahmad Abdulrahman Baalavi potpisali su u Palati Srbija, u Beogradu sporazum o međusobnoj saradnji dve institucije, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i ambasador UAE u Srbiji Mubarak Said Al-Daheri, kao i potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

Mali je tokom sastanka rekao da će sporazum omogućiti institucijama nastavak dosadašnje odlične ekonomske saradnje i da će doprineti dodatnom učvršćivanju odnosa dve zemlje.

– Odnosi Srbije i UAE nikada nisu bili bolji, a prostora za dalji razvoj ima i dalje – rekao je Mali, koji je ujedno i predsednik Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

On se osvrnuo na dosadašnje partnerstvo dve države u mnogim oblastima, poput infrastrukture, poljoprivrede, odbrane, vojske, u energetskom sektoru. O uspehu svedoče i primeri izgradnje kompleksa “Beograd na vodi”, kao i strateška saradnja u avio-kompaniji “Er Srbija”.

– Sve ovo nam govori da postoji poverenje i pouzdanost u našim odnosima i da treba da nastavimo i proširimo saradnju na još mnogo načina i u još mnogo sektora – poručio je Mali.

Dodao je i da postoji dobra perspektiva za dalje intenziviranje dobrih odnosa institucija Srbije i UAE u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, u sektoru tehnologije i razmeni profesionalnih iskustava kroz edukativne obuke.

– UAE su pouzdan prijatelj u nesigurnim vremenima – zaključio je ministar Mali.

Generalni direktor Kancelarije za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma UAE Hamid Saif al Zaabi istakao je da posete delegacije UAE Srbiji, kojih je bilo već nekoliko u prethodnim mesecima, potvrđuju prijateljstvo dve zemlje.

– Potpuno smo posvećeni širenju saradnje naših institucija. Razgovarali smo o mogućnostima koordinacije daljih aktivnosti kroz prezentaciju svega što mi radimo u pomenutim sektorima – rekao je Al Zaabi i zahvalio se na do sada uspostavljenim odnosima.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...