Poslovni forum Kina-Srbija: Sajam u Ningbou šansa za srpsku prehrambenu industriju

od strane | 01/03/2023 | Kina, Svet

(Foto: Tanjug)

  Trgovinski sajam “CHINA-CEEC EXPO 2023” u kineskog gradu Ningbou velika je šansa, pre svega za srpsku prehrambenu industriju, kako bi se proširio plasman na veliko kinesko tržište, rečeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS) na poslovnom forumu Kina-Srbija, u okviru posete privredne delegacije iz pomenutog kineskog grada.

U okviru Poslovnog foruma, predstavnici Biroa za trgovinu grada prezentovali su predstojeći sajam, koji će biti održan od 8. do 12. juna i koji se organizuje u cilju unapređenja saradnje Kine za zemljama Centralne i Istočne Evrope. Cilj je i promovisati proizvode iz ovih zemalja na tržištu.

Privrednu delegaciju Ningboa čini osam, uglavnom uvozno orijentisanih kompanija, koje su zainteresovane za saradnju sa srpskim proizvođačima prehrambenih proizvoda.

Ovu delegaciju čine još i hotelski kompleks, kao i banka koja nudi usluge softverskih rešenja za svoje klijente.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihajlo Vesović istakao je zbog čega je značajno da privrednici i kompanije iz Kine investiraju u srpsku ekonomiju.

– Kako bismo ostvarili stabilni izvoz, potrebno nam je čvrsto i stabilno partnerstvo i sa institucijama, ali i sa privrednicima i trgovcima. Zato nam je potrebna i perspektiva investiranja kineskih kompanija i privrednika u srpsku ekonomiju, kako bismo podigli kapacitete proizvodnje prehrambenih proljoprivrednih proizvoda, da bismo obezbedili dovoljnje količine i kvalitet i kontinuitet, kao i da bismo ispunili uslove koje zahtevno kinesko tržište ima – izjavio je Vesović.

On je dodao da su PKS s jedne strane, kao i kineska privredna komora s druge strane, veoma važni kako bi se privrednicima pružila sigurnost pri odlasku i dolasku na srpsko i kinesko tržište.

– Ono što je važno da svi razumeju je da je Kina toliko veliki i snažan ekonomski i trgovinski partner da ona praktično ima trgovinski suficit sa skoro svim zemljama sveta, pa tako i Srbijom. Postoji veliki disbanans između onog što uvozimo iz Kine i onog što izvozimo – naveo je on.

Naglasio je da su na poslovnom forumu prisutne kompanije koje su, pre svega uvoznici i koje imaju veliko iskustvo i znanje uz pomoć koga mogu da doprinesu tome da srpske kompanije koje izađu na njihovo tržište povećaju obim te razmene i da se ovaj izvoz podigne na jedan ozbiljniji nivo.

– Ova trgovinska misija i ovaj poslovni forum ima osnovni cilj povećanje izvoza prehrambenih proizvoda i direktan razgovor sa kineskim uvoznicima. Ningbo je centar regiona koji je zadužen za saradnju sa zemljama jugoistočne evrope koje predstavljaju veliki strateški projekat „Jedan pojas, jedan put“ – zaključio je Vesović.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...