PKS otvara vrata Srbiji za tržište Kenije i Angole

od strane | 29/01/2023 | Afrika, Svet

(Foto: Freepik)

  U odnosu na 2019. godinu, trgovinska razmena Srbije sa Kenijom uvećana je tri puta, dok je u prva tri kvartala 2022. iznosila je 11,3 miliona dolara.

Domaće kompanije priliku vide posebno u oblasti poljoprivrede, prehrambrenoj industriji, građevinarstvu, IT i turizmu.

Početkom prošle godine Privredna komora Srbije (PKS) potpisala je Memorandum o razumevanju sa Privrednom komorom Angole, a razmena sa tom državom prevazišla je četiri miliona dolara do septembra prošle godine i veća je za 2,5 miliona u odnosu na ukupnu razmenu za celu 2021.

Kako se navodi, prošlu godinu obeležilo je i nekoliko novih izvoznika na ovo tržište pa je tako srpska Nelt grupa, posredstvom svoje kompanije Nelt LDA, otvorila fabriku slatikiša u Angoli.

– Svako tržište zaheva razvijanje poslovnih odnosa sa lokalnim akterima. Često, diplomatska predstavništva Srbije u inostranstvu pružaju značajnu podršku i daju inicijativu razvoju ovih odnosa, što je veoma važno, dok mi, sa svoje strane, pokušavamo da izgradimo kontakte i povećamo prisustvo na važnim manifestacijama kako bismo u budućnosti otvorili vrata domaćim kompanijama – kaže Vanja Petković iz Centra za Bliski istok i Afriku u PKS.

Saudijska Arabija predstavlja veoma veliko tržište, zavisno od uvoza voća, povrća i drugih prehrambrenih proizvoda, nudi značajne poslovne prilike, koje još uvek nisu u dovoljnoj meri iskorišćene od strane srpskih kompanija.

– U poslednje vreme Saudijska Arabija se značajno otvara za saradnju sa mnogim državama. Neke domaće kompanije su ovu priliku iskoristile i uspele da se probiju na ovom tržištu – kaže Petković i ističe da će u fokusu PKS u narednoj godini biti i povezivanje srpskih preduzeća sa kompanijama u Saudijskoj Arabiji.

Takođe, kompanije iz Angole bile su prisutne na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu kao i Sajmu nameštaja u Beogradu, dok će krajem jula ove godine biti organizovan internacionalni sajam u Luandi.

U uslovima globalne neizvesnosti kojoj je danas izložena svetska ekonomija, kažu iz PKS, potrebno je da kompanije, posebno one koje posluju sa inostranstvom, imaju svest o neophodnosti diversifikacije rizika izlaskom na nova tržišta.

Upravo su region Bliskog istoka i Afrike, posebno Kenije, Angole i Saudijske Arabije, perspektivna tržišta sa velikim poslovnim šansama koje bi domaća preduzeća mogla da iskoriste.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...