Pert najskuplji australijski grad za zakup nekretnine

od strane | 15/01/2023 | Australija, Svet

(Foto: Pixabay)

  Prosečna cena iznajmljivanja nekretnina u Pertu najviše je porasla u decembarskom kvartalu od svih glavnih gradova australijskih država, pokazuju najnoviji podaci kompanije CoreLogic.

Glavni gradovi zabeležili su rast vrednosti zakupa od 2,3 odsto u decembarskom kvartalu, u odnosu na 2,7 odsto u prethodnom tromesečju.

Pert je zabeležio najveći mesečni rast u decembru od 1,2 odsto, kao i najveći kvartalni rast od 3,2 odsto.

Ovo je ujedno i jedini glavni grad koji je zabeležio povećanje stope kvartalnog rasta, dok su zakupnine u Sidneju pale za 0,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Ostali glavni gradovi su zabeležili veći pad, pri čemu je to u Adelajdu 2,2 odsto, a u Brizbejnu 1,6 odsto.

Troškovi iznajmljivanja su u Pertu porasli za 11,2 odsto tokom prošle godine i iznose u proseku 553 dolara nedeljno. Brizbejn je zabeležio najveći godišnji rast zakupnina od 13,4 odsto, zatim Adelajd sa 12,9 i Sidnej sa 11,4 odsto.

Pert i dalje ima jednu od najnižih stopa slobodnih kuća i stanova u zemlji od svega 0,5 odsto, što je pad u odnosu na 1,1 odsto pre godinu dana.

Ekonomista kompanije CoreLogic, Kejtlin Ezi, smatra da je niska stopa slobodnih kuća u Pertu povećala vrednosti zakupa.

– Od 2013. ovo je godina sa najmanje raspoloživih nekretnina za iznajmljivanje – rekla je Ezi i dodala da je zabeležen veći broj dece i parova koji napuštaju roditeljske domove, odnosno zajedničke kuće, što je sve imalo za posledicu rast potražnje.

Prema njenim rečima, nije nemoguće očekivati promenu trenda, pošto je pristupačnost iznajmljivanja dostigla svoj vrhunac.

Izvor: Srpskadijaspora.info

tagovi: cena | nekretnine | pert | zakup

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...