Ovo je tim Vojske Srbije koji će obučavati bezbednosne snage u Somaliji

od strane | 22/02/2023 | Afrika, Svet

(Foto: Tanjug)

  U glavnom gradu Somalije Mogadišu realizovana je redovna zamena kontingenta Vojske Srbije angažovanog u misiji Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga te zemlje.

Naš kontingent u ovoj vojnoj operaciji čine štabni oficir na dužnosti načelnika sanitetske službe u misiji i petočlani medicinski tim zadužen za sanitetsku podršku obuke i primarnu zdravstvenu zaštitu međunarodnih snaga stacioniranih na aerodromu u Mogadišu.

Lekari i medicinski tehničari Vojske Srbije koji su primili dužnost će narednih šest meseci, kao i njihovi prethodnici, zadatke izvršavati u složenom bezbednosnom okruženju.

Prethodni tim je uspešno realizovao sve zadatke na preventivnoj medicinskoj zaštiti i lečenju povređenih i obolelih, pa tako na najbolji način pokazao nivo obučenosti i profesionalizma koji krase naš vojni sanitet i pripadnike naše armije.

Vojska Srbije je učešće u vojnoj operaciji Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Somalije započela 2012. godine, a do sada je u ovoj afričkoj zemlji bilo angažovano više od 100 lekara i medicinskih tehničara na dužnostima u komandi misije i sanitetskom timu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...