Orlić: Odnosi Srbije i Azerbejdžana na istorijski najvišem nivou

od strane | 06/10/2023 | Azija, Svet

(Foto: Narodna skupština)

  Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić istakao je, tokom zvanične posete Bakuu, da su odnosi Srbije i Azerbejdžana na istorijski najvišem nivou, zasnovani na uzajamnom poštovanju, razumevanju i međusobnoj podršci.

Orlić je posetu Bakuu počeo sastankom sa predsednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Alijevim, tokom kojeg je mu je zahvalio na značaju koji pridaje sveobuhvatnim bilateralnim vezama sa Srbijom i preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je potvrdio posvećenost Srbije sprovođenju Zajedničke izjave dvojice predsednika u kojoj se, između ostalog, ističe značaj razmena poseta i saradnje na parlamentarnom nivou, u cilju dodatnog učvršćivanja prijateljstva i jačanja obostrano korisne saradnje između dve zemlje, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Sagovornici su ustanovili da Srbija i Azerbejdžan, jednoglasno i principijelno, poštuju međunarodno javno pravo, principe UN i pružaju uzajamnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu. Orlić je preneo zahvalnost Azerbejdžanu na čvrstoj odluci o nepriznavanju tzv. „Kosova“ i podršci Srbiji, koja je naročito pokazana pred Savetom Evrope.

– Ovakav stav smatramo dokazom čvrstog prijateljstva – istakao je Orlić.

On je Alijeva upoznao sa izuzetno teškom situacijom u južnoj srpskoj pokrajini, za koju je, kako je naglasio, isključivi krivac Aljbin Kurti, kao i sa Kurtijevom užasnom kampanjom etničkog čišćenja srpskog naroda i poručio da naša zemlja ostaje opredeljena za dalji razvoj i postizanje novih rezultata u sferama ekonomije, infrastrukture, investicija, kao i za saradnju sa svojim prijateljima iz Azerbejdžana.

Alijev je tokom sastanka naglasio da se, zahvaljujući izgrađenom prijateljstvu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koje prate predstavnici obe države i građani Srbije i Azerbejdžana, konstantno razvijaju i unapređuju partnerstvo i odnosi između dve zemlje.

On je ocenio da će zvanična poseta predsednika Skupštine Srbije dodatno ojačati uspostavljene bilateralne veze i istakao značaj nastavka saradnje Srbije i Azerbejdžana, kako na nivou dvojice predsednika, tako i na nivou vlada i parlamenata.

Alijev je još jednom potvrdio da će se čvrsta podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije nastaviti i u budućnosti, kao i da će Azerbejdžan stajati uz našu zemlju i zastupati njene interese i u međunarodnim forumima i organizacijama.

– Računajte na Azerbejdžan, jer smo uvek uz svoje prijatelje i na strani pravde – poručio je Alijev.

Tokom sastanka Alijeva i Orlića bilo je reči o konkretnim koracima za jačanje saradnje i iskazana je obostrana spremnost da se po svim pitanjima od značaja za dve zemlje i dva naroda nastave razgovori i intenzivan zajednički rad. Na sastancima Orlića tokom boravka u Bakuu prisustvuju i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Republikom Azerbejdžan Dušan Marić, kao i ambasador Republike Srbije u Republici Azerbejdžan Dragan Vladisavljević.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...