Novi zakon u Kaliforniji zabranjuje skrivanje plata

od strane | 15/01/2023 | SAD, Svet

(Foto: Freepik)

  Tehnološki giganti koji su dosad skrivali plate svojih radnika sada moraju u oglasima za posao navesti i okvirnu platu.

Ovo predviđa novi zakon u Kaliforniji, prema kome će se bar približno znati kolika je okvirna zarada u kompanijama poput Mete, Tvitera i sličnih.

Na pitanje kolike su tačno plate u industriji videoigara i kod tehnoloških divova nije tako lako odgovoriti. Velike kompanije u ovim industrijama dosad su nevoljno u javnosti govorile o platama svojih radnika. Procurio bi tu i tamo koji podatak na ličnim profilima radnika na društvenim mrežama, pa se tako na Tviteru pod haštagom #gamedevpaidme može dobiti okvirni utisak koliko su ljudi iz te branše plaćeni.

Međutim, od 1. januara ove godine u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, gde mnoge od tih kompanija imaju svoja sedišta, sve firme koje imaju najmanje 15 radnika moraju u oglasima za posao da otkriju i kolika bi bila okvirna godišnja plata radnika na otvorenoj poziciji.

Tako na primer ako želite da radite kao viši VFX umetnik u Riot Games i kreirati specijalne efekte za online igru League of Legends možete zaraditi fiksno između 123.000 i 171.000 dolara godišnje, uz varijabilni deo plate koji onda zavisi od vaše uspešnosti i efikasnosti na poslu.

Ako želite da radite kao viši dizajner u programerskoj firmi Treyarch koja je programirala i Call of Duty, fiksno možete da očekujete između 80.800 i 149.400 dolara godišnje.

Ipak, kako navode, stvarna plata uveliko zavisi od iskustva, efikasnosti, ali i mesta rada zbog različitih životnih troškova u različitim gradovima.

S druge strane, i tehnološke firme poput Mete i Tvitera od početka godine u Kaliforniji moraju u svojim oglasima navesti i platu. Tviter, u vlasništvu Ilona Maska, tako trenutno traži stručnjaka za privatnost i zaštitu podataka, a osnovna plata za ovu poziciju u San Francisku je između 162.000 i 226.000 dolara. Meta u svom sedištu u Menlo Parku traži menadžera proizvoda za osnovnu godišnju platu od 197.000 do 270.000 dolara godišnje. Tik Tok za istu poziciju u Los Anđelesu nudi između 124.00 i 261.744 dolara.

Izvor: Agencije

Preporučene vesti:

Tamari Vučić uručena „Better World Best Commitment Award“

(Foto: Tanjug/Marko Đoković)Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić prisustvovala je u Kairu gala večeri u organizaciji "Hope Giver Campaign", u okviru koje joj je uručena nagrada "Better World Best Commitment Award"(Nagrada za najveću posvećenost boljem svetu), za...

Više...