Nova oprema vredna tri miliona dinara za prvu srpsku školu u Australiji

od strane | 27/01/2023 | Australija, Svet

(Foto: Ministarstvo spoljnih poslova)

  Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu kompletno je opremila nameštajem i tehnološkom opremom u vrednosti od tri miliona dinara jednu učionicu u Koledžu „Sveti Sava“u Sidneju, koja je ujedno i prva srpska škola u Australiji.

U ovom australijskom gradu zabeleženo je najviše Srba, a nabavljeni su stolovi, stolice, police, elektronska tabla, tableti i nastavni materijal.

Nastava će u novoj učionici početi u februaru, kada u Australiji počinje nova školska godina, a koristiće je deca iz osnovne škole i početnih razreda srednje škole.

Pomenuta učionica je posvećena jednoj od najznačajnijih srpskih slikarki, heroini, humanisti i ratnoj bolničarki Nadeždi Petrović.

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon kaže da je srpska zajednica u Australiji mnogobrojna i dobro organizovana, te da je važno da Uprava podržava njene aktivnosti.

– Iako žive daleko, Srbi u Australiji nose Srbiju u srcu i znači im podrška iz matice, pogotovo u oblasti školstva i očuvanja jezika, što je za nas prioritet – izjavio je Gujon.

Koledž je 2021. u Sidneju osnovala Mitropolija australijsko-novozelandska Srpske pravoslavne crkve.

Pored dece srpske zajednice, školu pohađaju i pripadnici ruske, grčke i jermenske manjine.

Ova prva srpska škola u Australiji pored nastave, nudi i sportske sadržaje.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...